Ministerul Culturii: Fosta conducere RADEF a pus pe butuci societatea

Bogdan Stanoevici, secretar de stat în Ministerul Culturii (MC), a declarat că se lucrează la Legea 303/2008 pentru a rezolva problemele de la RADEF şi că speră ca până la sfârşitul anului proiectul legislativ să fie prezentat Parlamentului, afirmând, totodată, că fosta conducere a regiei a "pus pe butuci" societatea.

1231 afișări
Imaginea articolului Ministerul Culturii: Fosta conducere RADEF a pus pe butuci societatea

Ministerul Culturii: Fosta conducere RADEF a pus pe butuci societatea (Imagine: Adrian Paduretu/Mediafax Foto)

Contactat de MEDIAFAX pentru a prezenta punctul de vedere al Ministerului Culturii (MC) în legătură cu situaţia de la Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor "RomâniaFilm" (RADEF) - care are datorii de 32 de milioane de lei, la stat şi la privat, şi, în prezent, nu are nici director general, nici economic, iar angajaţii nu şi-au primit salariile de mai multe luni -, Bogdan Stanoevici a spus că Maria Bikfalvi, preşedintele Sindicatului Liber RomaniaFilm, împreună cu fostul director RADEF Marius Iuraşcu şi cu alte persoane din conducerea regiei au "pus pe butuci" această societate de-a lungul anilor, în mod voluntar, "având grijă să jefuiască banii statului".

"Toate aceste persoane care au jefuit ani de zile şi care acum pozează în victime şi acuză Consiliul de Administraţie şi Ministerul Culturii că nu fac nimic uită că RADEF-ul a ajuns în această situaţie în principal datorită lor", a spus Stanoevici.

Marţi, a avut loc o şedinţă a Consiliului de Administraţie al RADEF, în care membrii CA au discutat despre situaţia salariaţilor regiei, dar au făcut şi propuneri pentru viitorul director general al instituţiei.

"Noi am cerut să facă ceva cu noi, pentru că noi nu mai putem fi funcţionali începând cu 1 noiembrie. Acestea nu mai sunt condiţii de muncă, nu numai pentru noi, ca salariaţi, deşi angajatorul este obligat prin contract să ne asigure condiţii de muncă, pentru că venim şi stăm în frig, dar vorbim de spectatorul care intră în sală şi el vine să se deconecteze la un film, nu vine să-şi pună pături pe el sau să plece bolnav dintr-o sală de cinema. Trebuie să facă absolut urgent ceva", a spus, pentru MEDIAFAX, preşedintele Sindicatului Liber RomaniaFilm, Maria Bikfalvi.

La rândul său, Bogdan Stanoievici a declarat, pentru MEDIAFAX, despre noua echipă formată pentru a rezolva, într-un fel sau altul, problemele de la RADEF: "Ministerul Culturii a trebuit să intervină cu noua echipă, din care fac şi eu parte. Am lucrat la o ordonanţă de urgenţă care a fost dată pentru a putea numi un Consiliu de Administraţie, care nu mai exista. (...) Şi cei care au fost în acel CA, văzând felul în care se produceau ilegalităţile, absolut pe faţă, fără niciun fel de jenă, nu au vrut să fie părtaşii unui jaf organizat", a declarat Stanoevici pentru MEDIAFAX.

Acesta a mai spus că, la RADEF, au fost persoane care "îşi umpleau buzunarele cu bani" şi altele care "abia îşi luau salariile". "Această situaţie nu avea cum să continue, trebuia aplicată legea principală, care a fost mărul discordiei până la urmă", a completat secretarul de stat.

Potrivit acestuia, noul Consiliu de Administraţie, care este numit de Ministerul Culturii, "este format din profesionişti, din oameni care nu au nicio apartenenţă politică şi niciun fel de tinichea agăţată de coadă, ca să nu poată să fie contestaţi de nimeni". Stanoevici a precizat că acest Consiliu de Administraţie, conform politicii Ministerului Culturii şi a Guvernului, are scopul de a salva cinematografele şi nicidecum de a le îngropa.

Totodată, Stanoevici a menţionat că noul CA are foarte multe de reparat, printre care rezilierea tuturor contractelor păguboase şi recuperarea banilor datoraţi de terţi RADEF.

Pe 6 octombrie, membrii Sindicatului Liber RomâniaFilm au anunţat începerea protestelor publice, acuzând conducerea Ministerului Culturii şi pe membrii Consiliului de Administraţie (CA) al RADEF RomaniaFilm de "lipsa totală de interes pe care o manifestă în rezolvarea problemelor care persistă la regie". Într-o scrisoare deschisă remisă MEDIAFAX, se spunea că, în urma numirii în Consiliul de Administraţie (CA) a noilor membri, aceştia au fost retribuiţi iniţial cu suma de 500 de lei, aşa cum erau retribuiţi şi foştii membri ai CA. "După prima şedinţă de CA, aceştia şi-au majorat retribuţia lunară la 3.300 de lei, bani pe care-i încasează, lunar, în ciuda faptului că angajaţii de la RomaniaFilm nu au primit ultimele 5 salarii", se arată în acelaşi document.

Despre această situaţie, Stanoevici a precizat că salariile sunt stabilite conform legii şi nu pot fi mărite. În plus, secretarul de stat spune că nici membrii CA nu îşi primesc salariile, având în vedere situaţia cu care se confruntă RADEF.

"Noi, la Ministerul Culturii, ne luptăm să găsim soluţii să se poată debloca anumite conturi, ca acei bani care încă mai vin de la cei ce plătesc încă în mod normal chiriile sau chiar dacă nu le plătesc la zi le amână, le eşalonează", a spus Stanoevici, precizând că acei bani nu pot fi blocaţi, ci trebuie folosiţi pentru a se plăti salariile. "Ne luptăm cu această situaţie în care a fost adus RADEF-ul, cu bună ştiinţă, de fosta conducere. Lucrurile nu se pot schimba peste noapte. Legea trebuie aplicată, unde-i lege nu-i tocmeală", a mai afirmat Bogdan Stanoevici.

Totodată, Bogdan Stanoevici a menţionat că Legea 303/2008 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 7/2008 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, precum şi pentru modificarea Legii nr. 328/2006 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia are "punctele ei slabe, dar în Ministerul Culturii se încearcă găsirea unei formule mai judicioase şi mai uşor de aplicat".

"Se lucrează la această lege şi la nişte amendamente la Legea 303, pentru a putea aplica o lege care e foarte greu să o aplici, în momentul în care o primărie nu vrea sau nu poate - din motive financiare - să ia un cinematograf în administrare. Nu există niciun fel de posibilitate să fie obligat un ales local, nu poate fi obligat Consiliul Local să ia un bun în care trebuie să bage nişte bani pe care probabil ei nu îi au", a spus Stanoevici, precizând că Legea 303 menţionează, printre altele, că cinematografele trec din administrarea statului în administrarea consiliilor locale.

Întrebat dacă există un termen până la care ar trebui finalizate amendamentele pentru ca noua lege să poate fi aplicată, Stanoevici a spus că se lucrează la ele, pentru că este un "subiect complex", în care sunt implicate mai multe departamente - juridic, legislativ - şi nu poate spune care ar fi data exactă. "Noi lucrăm în acelaşi timp şi la noua lege a cinematografiei, pentru că şi aici sunt foarte multe lucruri de reparat şi de făcut mai bine. Încercăm să le înglobăm pe toate, ca să nu încărcăm Parlamentul cu şapte legi pe acelaşi subiect. N-aş putea să vă dau un termen, pentru că nu depinde de mine sau de minister, ci depinde de toate serviciile implicate, vorbim şi de justiţie, vorbim şi de finanţe, care trebuie să-şi exprime punctul de vedere. Eu sper ca legea să poată fi prezentată până în sărbătorile de iarnă", a mai spus secretarul de stat.

În plus, Stanoevici a spus că, în acest moment, la Ministerul Culturii, se lucrează la un proiect "de mare amploare", "de a crea o reţea naţională de cinematografe în care să se poată difuza film românesc şi film european". "Încă nu există aşa ceva, decât câteva cinematografe care aparţin unui grup relativ restrâns de cineaşti şi care, deci, au toate avantajele pe care le implică a avea o sală în care poţi să distribui ce vrei tu, când vrei tu şi cum vrei tu. Toţi cineaştii au nevoie, populaţia are nevoie de cinematografe de cartier, care nu mai există şi noi suntem obligaţi să aplicăm legea, iar această lege spune foarte clar că cinematografele trebuie predate", a mai spus Stanoevici.

În ceea ce priveşte situaţia cinematografelor din România, Stanoevici a menţionat că s-a mai întrerupt alimentarea cu energie electrică la unele, dar s-a rezolvat situaţia până la urmă, pentru că a intervenit Consiliul de Administraţie, care a încercat să le explice celor la care RADEF are datorii că se încearcă refacerea structurii şi reeşalonarea datoriilor.

"Nu vrem să băgăm în insolvenţă o societate, ca după aia să fim acuzaţi că vrem să o înmormântăm. Nu e cazul. Structura pe care vrem să o creăm demonstrează tocmai preocuparea, la nivel de Guvern şi la nivel de Minister, pentru cinematografele din România", a spus Stanoevici.

În acest sens, a dat ca exemplu Cinematograful Gloria, care a fost predat autorităţilor locale de la sectorul 3 al Capitalei, odată cu venirea noului Consiliu de Administraţie. "Un cinematograf în care se va face exact ce scrie la lege, ba chiar mai mult, ceea ce-mi doresc eu să se întâmple în toate cinematografele care vor fi predate, anume centre multiculturale, în care se dau filme, se fac spectacole de teatru, spectacole pentru copii, expoziţii şi aceste cinematografe să fie în cartier", a mai spus Stanoevici.

De asemenea, Bogdan Stanoevici a vorbit despre concursul pentru ocuparea postului de director general al RADEF, după ce Mihail Ţintea şi-a dat demisia pe 24 septembrie, precizând că, în urma înscrierilor, CA a ales doi candidaţi, ale căror dosare au corespuns criteriilor cerute: Maxim Meca, fost director al RADEF, şi Adrian Mironescu, fost secretar de stat, fost prefect. Aceştia vor da interviuri, iar, dacă vor corespunde criteriilor cerute de CA, se va alege noul director general.

Totodată, Bogdan Stanoevici a spus că nu este adevărat că el ar vrea să distrugă cinematografele, aşa cum se vehiculează.

"(Se spune că, n.r.) Stanoevici vrea să distrugă cinematografele, ca şi cum un actor - pentru că asta îmi e meseria - ar putea să-şi dorească chestia asta. Este total stupid. Dar şi dacă aş vrea lucrul asta, nu am cum, pentru că eu nu am niciun fel de putere, nici legală, nici administrativă, nici de alt ordin asupra CA-ul. CA-ul este singurul în măsură să decidă pentru binele societăţii", a spus Stanoevici.

Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor "RomâniaFilm" (RADEF) are datorii de 32 de milioane de lei, la stat şi la privat, şi, în prezent, nu are nici director general, nici economic, iar angajaţii nu şi-au primit salariile de mai multe luni.

Mihail Ţintea a fost înlăturat din funcţia de director general al RADEF în mai 2007, fiind considerat, în urma unor controale ale Ministerului Culturii, responsabil de managementul defectuos al regiei şi de neexploatarea corespunzătoare a cinematografelor din administrare, ceea ce a dus la scăderea veniturilor instituţiei. Ulterior, el a depus o acţiune în instanţă împotriva Consiliului de Administraţie al regiei, cerând reintegrarea în funcţie.

Mihail Ţintea a solicitat să fie repus în funcţia de director general al RADEF RomâniaFilm şi să i se plătească drepturile de care ar fi dispus în perioada suspendării contractului său individual de muncă, după soluţia definitivă pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe 13 septembrie 2012.

După înlăturarea lui Ţintea, în 2007, Ministerul Culturii l-a numit la conducerea regiei pe Maxim Meca, fapt care, la vremea respectivă, a generat numeroase proteste ale sindicaliştilor RADEF.

Meca a fost apoi înlocuit de Marius Iuraşcu, care a condus RomâniaFilm din 18 iunie 2009. Pe 5 martie 2012, Iuraşcu a fost numit de premierul de la momentul respectiv, Mihai Răzvan Ungureanu, în funcţia de secretar de stat în Ministerul Culturii. Atunci, Iuraşcu s-a suspendat din funcţia de director general al RomâniaFilm pe perioada mandatului său de secretar de stat la Ministerul Culturii. Conducerea interimară a RomâniaFilm a fost preluată de Marcel Negruţi, directorul economic al regiei. Pe 4 mai 2012, Iuraşcu a demisionat însă din funcţia de secretar de stat la Ministerul Culturii, revenind la conducerea RADEF.

Mihail Ţintea a preluat din nou funcţia de director general al RADEF de la 1 iulie anul acesta.

Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor "RomâniaFilm" (RADEF) este o regie autonomă în subordinea Ministerului Culturii, nesubvenţionată de la bugetul de stat, care a reabilitat, modernizat şi digitalizat, în doi ani ai echipei de management conduse de Iuraşcu, cinematografele "Republica" din Cluj (care a primit denumirea "Florin Piersic"), "Patria" din Ploieşti (care astăzi se numeşte "Premiera"), a reabilitat sala "Europa" din Bucureşti (care se află în circuitul Europa Cinema), a digitalizat sala "Patria" din Craiova şi a deschis cinci săli de Caffe Cinema 3D, în Bucureşti, Ploieşti, Călăraşi, Turnu Severin şi Craiova. În prezent, şi alte săli de cinema din reţeaua RomâniaFilm sunt în curs de modernizare, potrivit RADEF.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici