Ministerul Culturii, pe cale să recupereze a zecea brăţară dacică

Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a declarat, sâmbătă, la Alba Iulia, că autorităţile române sunt pe punctul de a recupera o nouă brăţară dacică, din cele sustrase din siturile arheologice din Munţii Orăştiei, aceasta fiind în SUA, iar după ce va fi expertizată, va fi răscumpărată.

17 afișări
Imaginea articolului Ministerul Culturii, pe cale să recupereze a zecea brăţară dacică

Ministerul Culturii, pe cale să recupereze a zecea brăţară dacică (Imagine: Mediafax Foto)

"Suntem pe cale să recuperăm şi a zecea brăţară, ea se găseşte în Statele Unite, va fi adusă în Europa, o vom expertiza şi vom găsi şi resursa financiară de a o răscumpăra", a spus Iorgulescu, într-o conferinţă de presă, citat de corespondetul MEDIAFAX.

Ministrul Culturii a adăugat că nu este de acord ca brăţările dacice să fie preluate de Justiţie, pe perioada desfăşurării procesului căutătorilor de comori acuzaţi că au furat şi au traficat brăţările dacice, idee vehiculată în ultimele termene ale acestui proces.

"Nu împărtăşesc un asemenea punct de vedere, deoarece aparţin patrimoniului naţional, sunt brăţări de inegalabilă valoare, care ne racordează la trecutul nostru şi sunt de domeniul tezaurului. Eu cred că românii au, în mod normal, dreptul să le vadă, să se bucure de prezenţa lor şi să facă obiectul unei expuneri publice. Nu împărtăşesc ideea că trebuie închise în seifurile Poliţiei, Justiţiei sau altor ministere de resort", a adăugat Adrian Iorgulescu.

El a ţinut să precizeze că MCC răscumpără brăţările dacice deoarece ele aparţin statului român, însă statul îşi va recupera banii, pentru că s-a constituit parte civilă în procesul respectiv.

Adrian Iorgulescu a declarat că răscumpărarea brăţărilor "este o investiţie pe care o face statul şi nu o pierdere a statului", deoarece fiecare ban va fi recuperat de la cei care au furat brăţările şi le-au vândut în străinătate.

Iorgulescu a anunţat că a cerut o nouă expertizare a brăţărilor dacice recuperate deoarece "au apărut în anumite ziare, nu dezinteresat, anumite păreri referitoare la autenticitatea acestora".

"Am dispus să se facă o nouă re-re-reexpertiză cu specialişti de peste hotare pentru a asigura imparţialitate. La începutul lunii viitoare îi vom aduce în ţară, sunt patru sau cinci specialişti de la institute de specialitate din Germania, Franţa sau alte state", a spus ministrul Culturii.

Potrivit sursei citate, brăţările dacice, înainte de fi aduse în ţară, au fost supuse unei expertize în străinătate şi apoi au fost re-reexpertizate în România, dovedindu-se indubitabil că este vorba de aur din zona Munţilor Apuseni şi nu aur care ar fi fost prelucrat anterior, respectiv din cosoni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici