Ministerul Culturii va finanţa cu un milion de lei proiecte ale industriilor şi comunităţii creative

Ministerul Culturii a anunţat că va lansa în premieră anul acesta o linie de finanţare pentru industriile şi comunităţile creative, în acest sens urmând să aibă loc două sesiuni de selecţie, în limita a 500.000 de lei fiecare.

542 afișări
Imaginea articolului Ministerul Culturii va finanţa cu un milion de lei proiecte ale industriilor şi comunităţii creative

Ministerul Culturii va finanţa cu un milion de lei proiecte ale industriilor şi comunităţii creative (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / Shutterstock)

Procedura de selecţie se va desfăşura prin Programul CultIN, potrivit Ministerului Culturii.

În acest sens, Ministerul Culturii se angajează să organizeze două sesiuni de selecţie pentru finanţarea nerambursabilă în conformitate cu noua direcţie strategică, în limita a 500.000 de lei fiecare. Normele metodologice vor fi anunţate de Ministerul Culturii până pe 1 martie.

Industriile creative sunt acele sectoare ale creaţiei şi dezvoltării tehnologice ce generează profit şi care regândesc cultura ca un motor al dezvoltării regionale şi naţionale: arhitectură, meşteşuguri, design (grafic, vestimentar, de produs), media digitale (dezvoltare software, web design, aplicaţii mobile, dezvoltare jocuri web), film, radio şi TV (producţie video).

Acest program are ca principal obiectiv stimularea şi motivarea comunităţii creative, pentru a genera iniţiative şi produse competitive cu valoare de creştere economică (economie creativă) şi de coeziune socială în oraşele şi regiunile ţării, potrivit Ministerului Culturii.

Instituţia condusă de ministrul Vlad Alexandrescu spune că sectorul industriilor creative este relevant atât pentru capitalul cultural, cât şi pentru capacitatea de a genera profitabilitate la nivel naţional, contribuind la dezvoltarea sectorului independent şi public.

"Astfel, Programul CultIN, în latura sa dedicată industriilor creative, va fi axat pe sprijinirea acelor acţiuni care vor aduce beneficii în regiunile României în care acest concept este mai puţin prezent şi care vor determina dezvoltarea huburilor şi clusterelor creative şi a polilor de competitivitate regională", spune Ministerul Culturii.

Instituţia precizează că se va pune un accent deosebit pe proiectele care valorifică resursele umane creative locale, în funcţie de valoarea lor şi de industriile culturale şi creative dominante pentru un oraş sau o regiune anume.

De asemenea, Ministerul Culturii spune că va susţine o serie de proiecte considerate prioritare pe plan naţional şi internaţional din următoarele patru categorii: Proiecte Consolidate - Proiecte Culturale cu caracter unic, dezvoltate în timp, care şi-au dovedit importanţa pe plan naţional şi internaţional; Proiecte ale Uniunilor de Creaţie - Proiecte considerate prioritare de către Uniunile de Creaţie; Proiecte ale Minorităţilor; Proiecte autonome ale Instituţiilor din Subordine, a căror reprezentativitate naţională şi internaţională este incontestabilă.

Lista proiectelor considerate prioritare pentru perioada 1 martie - 30 august va fi anunţată pe 1 martie.

Totodată, Ministerul Culturii spune că îşi rezervă dreptul de a acorda patronajul său unor proiecte depuse spre studiu direcţiilor de specialitate din minister, în intervalul 1 ianuarie - 15 februarie, pe care le consideră de competenţa altor surse de finanţare, precum sunt cele ale autorităţilor locale şi / sau Institutul Cultural Român.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici