Ministrul Culturii, despre achiziţia operei lui C.Brâncuşi: Ori de câte ori sculptura va fi scoasă la vânzare, statul poate să îşi exercite dreptul de preempţiune

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Ionuţ Vulpescu, a declarat, miercuri, că ori de câte ori sculptura "Cuminţenia Pământului" va fi scoasă la vânzare, statul poate să îşi exercite dreptul de preempţiune.

547 afișări
Imaginea articolului Ministrul Culturii, despre achiziţia operei lui C.Brâncuşi: Ori de câte ori sculptura va fi scoasă la vânzare, statul poate să îşi exercite dreptul de preempţiune

Ionuţ Vulpescu, ministrul Culturii, despre "Cuminţenia Pământului": Statul poate să îşi exercite dreptul de preempţiune (Imagine: . MARIAN ILIE/MEDIAFAX FOTO)

"În Parlament, au fost respinse cele două ordonanţe. Există o Hotărâre de Guvern dată de Guvernul Cioloş, prin care oamenilor li se vor restitui până la 31 decembrie 2017 donaţiile. Guvernul Cioloş recunoaşte prin această hotărâre eşecul. Au fost două expertize a căror conciliere a dus la suma de 5 milioane de euro. Eu când am plecat în decembrie 2015, nu ştiu ce s-a întâmplat pe piaţa de artă pentru că între decembrie şi februarie s-a ajuns de la 5 la 11 milioane. Ori de câte ori sculptura va fi scoasă la vânzare, statul poate să îşi exercite dreptul de preempţiune", a declarat ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Ionuţ Vulpescu.

Directorul Muzeului Naţional de Artă Modernă - Centrul de Creaţie Industrială/ Centrul Pompidou din Paris, Bernard Blistene, consideră că ar trebui reluate eforturile din campania de achiziţie a statuii lui Constantin Brâncuşi, Cuminţenia Pământului.

Bernard Blistene a declarat, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că românii care sunt bogaţi, dar şi cei care nu sunt, ar trebuie să contribuie pentru că şi în Franţa au avut loc campanii similiare privind anumite opere ale patrimoniului naţional, care sunt simbolice, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Evident, Brâncuşi este cel mai mare sculptor al secolului al XX-lea, deci nu am nicio ambiguitate, nu mă feresc să fac această afirmaţie. (…) Noi avem miracolul de a fi moştenit din punct de vedere istoric şi pentru că a venit, trăit şi murit în Franţa, noi am moştenit acest atelier al său. Şi mi se pare miraculos că aveţi la Târgu Jiu aceste opere şi aveţi şi posibilitatea de a avea această sculptură, Cuminţenia Pământului. Da, într-adevăr, a devenit extrem de scumpă, dar în acelaşi timp este şi o moştenire naţională, care ar trebui să mobilizeze oamenii. Chiar dacă, din păcate, nu au reuşit, cred că ar trebui să se reia eforturile, pentru ca oamenii, românii care sunt bogaţi, dar şi cei care nu sunt, să contribuie pentru că şi noi am făcut asta în Franţa cu anumite opere ale patrimoniului nostru, care sunt simbolice. Este fundamental să reuşiţi în aceste eforturi”, a spus Blistene.

Pe 25 ianuarie, comisia de buget a Camerei a respins OUG 10/2016 privind achiziţionarea sculpturii "Cuminţenia Pământului", deputaţi adoptând un amendament care prevede că efectele juridice produse de ordonanţă în perioada aplicării se menţin, astfel donatorii îşi vor putea recupera banii.

"Aş vrea să fac un amendament pe care şi-l asumă grupul PSD şi dacă doresc şi alţi colegi lista rămâne deschisă, pe lângă respingerea OUG 10 să venim cu un articol care să spună aşa: «efectele juridice produse în perioada de aplicare a OUG nr. 10/2016 cu completările aduse prin OUG nr 19/2016 precum şi cele produse de actele subsecvente emise în aplicarea acestora se menţin», pentru că toţi oamenii aceia care au donat bani sau au încheiat contracte au fost de bună-credinţă şi au beneficiat de nişte efecte juridice la momentul acela. Ei au dreptul să primească banii înapoi şi efectele juridice se menţin pentru că ei au făcut acest lucru cu bună-credinţă, pornind de la idea că se vor strânge banii şi lucrurile vor fi în regulă", a declarat atunci preşedintele Comisiei de buget, deputatul PSD Leonardo Badea.

Membrii comisiei au votat cu o singură abţinere adoptarea amendamentului şi respingerea OUG 10/2016.

De asemenea, comisia a adoptat şi un raport de respingere a OUG 19/2016 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.10/2016 privind "stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziţionarea unui bun aparţinând patrimoniului cultural national mobil, clasat în categoria tezaurul patrimoniului cultural national mobil".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici