Modernizarea Sălii Palatului, amânată până în 2010

Lucrările de transformare a Sălii Palatului în primul "mall cultural" din România ar putea începe abia în 2010, la aproximativ patru ani de la anunţarea acestui proiect de către Ministerul Culturii, din cauză că instituţia condusă de Theodor Paleologu nu dispune de fonduri în acest sens.

542 afișări
Imaginea articolului Modernizarea Sălii Palatului, amânată până în 2010

Modernizarea Sălii Palatului, amânată până în 2010 (Imagine: Marius Vasilică/Mediafax Foto)

Actuala conducere a Ministerului Culturii vrea să continue proiectul anunţat de fostul ministru Adrian Iorgulescu, în mai 2006, acela de a reabilita, moderniza şi transforma Sala Palatului din Bucureşti într-un centru cultural.

"Este un proiect important pentru noi şi poate cea mai reprezentativă sală de spectacole din România", a declarat pentru MEDIAFAX Mircea Staicu, secretarul general al Ministerului Culturii.

Totuşi, potrivit lui Mircea Staicu, lucrările de execuţie la Sala Palatului nu vor putea începe mai devreme de anul 2010, din cauza lipsei de fonduri. În plus, lucrările de transformare a Sălii Palatului sunt întârziate şi de negocierile lungi purtate de Ministerul Culturii cu arhitectul Romeo Belea, care va primi o sumă de circa 2 milioane de euro pentru proiectarea "mall-ului cultural".

"A fost o negociere lungă. După runde întregi de negocieri - dânşii (firma lui Romeo Belea, n.r.) cereau undeva la 3,5-4 milioane de euro -, s-a ajuns undeva la 2 milioane de euro pentru proiectare, plus extinderea sălii. Proiectul arată destul de spectaculos (...) Din păcate, noi ne gândisem să începem lucrările în toamna acestui an, se pare că vor fi amânate din cauza lipsei de fonduri", a explicat Mircea Staicu.

Secretarul general al Ministerului Culturii estimează că lucrările de execuţie pentru transformarea Sălii Palatului vor putea începe abia în 2010. "Este aproape imposibil ca anul acesta să putem demara o licitaţie de anvergură. Timpul fizic nu ne permite, probabil în cursul anului viitor să începem o discuţie foarte serioasă", a spus el.

Un alt motiv pentru care lucrările de execuţie nu pot demara în această toamnă este acela că, în perioada 30 august - 26 septembrie, Sala Palatului va găzdui majoritatea concertelor din cadrul Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu".

Intenţia de modernizare şi transformare a Sălii Palatului într-un "mall cultural" a fost anunţată de fosta conducere a Ministerului Culturii pe 23 mai 2006. Atunci, fostul ministru al Culturii, Adrian Iorgulescu, a anunţat că Ministerul Culturii vrea să modernizeze şi să îmbunătăţească acustica Sălii Palatului, pentru a rezolva problema lipsei unui spaţiu adecvat pentru concerte în Bucureşti, şi să creeze în aceeaşi clădire alte săli mai mici, multifuncţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici