Monedă din argint dedicată primei linii de cale ferată din România

Banca Naţională a României (BNR) va lansa, miercuri, în scop numismatic, o monedă din argint dedicată împlinirii a 140 de ani de la inaugurarea primei linii de cale ferată din România, Bucureşti - Giurgiu.

79 afișări
Imaginea articolului Monedă din argint dedicată primei linii de cale ferată din România

Monedă din argint dedicată primei linii de cale ferată din România (Imagine: www.bnro.ro)

Moneda are o valoare nominală de 10 lei, este făcută din argint 999‰ şi are o greutate de 31,103 grame. Totodată, moneda are o formă rotundă, cu margine zimţată.

Tirajul emisiunii este de 500 de exemplare, iar preţul de vânzare al unei monede este de 185 de lei, fără TVA.

Aversul monedei prezintă în centru locomotiva Călugăreni ieşind din Gara Filaret din Bucureşti, reprezentată într-o imagine de epocă, în dreapta - stema României şi anul de emisiune, 2009, în stânga - valoarea nominală, 10 lei, iar deasupra gării - inscripţia "România".

Reversul prezintă în partea superioară o imagine a Bucureştiului la mijlocul secolului al XIX-lea şi inscripţia "Bucureşti", în centru - reprezentarea primului tren care a circulat între Bucureşti şi Giurgiu, la dreapta - turnul din Giurgiu, simbol al oraşului, şi inscripţia "Giurgiu", iar sub tren - inscripţia "140 de ani de la inaugurarea liniei de cale ferată".

Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate în limbile română, engleză şi franceză.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din argint, din emisiunea dedicată împlinirii a 140 de ani de la inaugurarea primei linii de cale ferată din România, Bucureşti - Giurgiu, se va realizea prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici