"Morgen" - premiu pentru regie, "Aurora" - menţiunea juriului, la festivalul goEast de la Wiesbaden

Pelicula "Morgen", lungmetrajul de debut al lui Marian Crişan, a primit premiul oraşului Wiesbaden pentru cea mai bună regie, iar "Aurora" de Cristi Puiu a obţinut menţiunea juriului, la cea de-a 11 ediţie goEast - festivalul filmului din Europa Centrală şi de Est, informează ICR Berlin.

46 afișări
Imaginea articolului "Morgen" - premiu pentru regie, "Aurora" - menţiunea juriului, la festivalul goEast de la Wiesbaden

Regizorul Cristi Puiu (Imagine: Mediafax Foto)

Institutul Cultural Român (ICR) "Titu Maiorescu" din Berlin a susţinut un variat program românesc în cadrul goEast, care a avut loc, între 6 şi 12 aprilie, la Wiesbaden.

În cadrul ceremoniei de premiere, marţi seară, au fost decernate cele patru premii ale festivalului pentru care au concurat zece filme artistice şi şase filme documentare.

Premiul oraşului Wiesbaden pentru cea mai bună regie, dotat cu suma de 7.500 de euro, i-a revenit regizorului Marian Crişan, pentru pelicula "Morgen" (România, Franţa, Ungaria 2010). Motivaţia juriului a fost "poezia unor simple relaţii umane, respectul şi iubirea pe care filmul o aduce în faţa personajelor sale, precum şi descoperirea laturii comice în viaţa cotidiană deseori dramatică".

Pelicula "Aurora" a regizorului Cristi Puiu a primit menţiunea juriului, din care a făcut parte şi actriţa Anamaria Marinca.

La concursul de coproducţii pentru tineri regizori şi producători din Germania şi Europa de Est, înfiinţat de Fundaţia Robert Bosch, a câştigat la categoria scurtmetraj artistic regizorul român Peter Kerek, cu proiectul "Pepsi", juriul motivând că "fără conştiinţa trecutului nu putem construi viitorul".

Pe data de 11 aprilie, ICR Berlin a organizat o dezbatere pe tema "Romanian Cinema Now". La dezbatere au participat regizorii Alexandru Solomon şi Marian Crişan, actriţa Anamaria Marinca, producătoarea Anca Puiu şi Marian Ţuţui de la Arhiva Naţională de Film. Dezbaterea a fost moderată de criticul de film de la Screen International Martin Blaney.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici