Mult umor, actori dedicaţi şi un public curajos, într-un spectacol de susţinere a Teatrului Evreiesc - FOTO

Aproximativ 100 de persoane au fost prezente, luni seară, în faţa Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti, unde au dansat alături de actori, ignorând frigul, şi s-au bucurat din plin de spectacolul "Mazl Tov... and justice for all", un eveniment organizat pentru susţinerea instituţiei culturale.

585 afișări
Imaginea articolului Mult umor, actori dedicaţi şi un public curajos, într-un spectacol de susţinere a Teatrului Evreiesc - FOTO

Mult umor, actori dedicaţi şi un public curajos, într-un spectacol de susţinere a Teatrului Evreiesc (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Contactată de MEDIAFAX, Maia Morgenstern, directorul Teatrului Evreiesc de Stat, a declarat, luni după-amiază, că actorii instituţiei vor susţine în seara aceleiaşi zile, în faţa clădirii, un spectacol cu scopul de a informa opinia publică internaţională în legătură cu starea în care se află edificiul, însă evenimentul nu va fi unul de protest.

"Este un spectacol de teatru, este un spectacol de salvare a Teatrului Evreiesc, este un spectacol menit să sensibilizeze", a declarat Maia Morgenstern pentru MEDIAFAX.

Astfel, luni, de la ora 18.00, în faţa Teatrului Evreiesc de Stat din Capitală s-au strâns, cu mic cu mare, persoane dornice să urmărească un spectacol în aer liber şi să contribuie, pe cât posibil, la mediatizarea problemelor cu care se confruntă instituţia.

Muzica şi dansul au fost elementele de bază în spectacolul susţinut în faţa teatrului, iar jocul actoricesc i-a făcut pe cei prezenţi să ignore frigul de afară, să se bucure alături de artişti şi să aplaude. Glume de-a dreptul înduioşătoare au "condimentat" spectacolul şi au adus zâmbete pe buzele spectatorilor. Nu au lipsit nici replicile care au făcut, subtil, trimitere la situaţia în care se află teatrul: "E o căldură aici de îngheaţă apa/ Să vezi cum e în teatru".

Preţ de mai bine de o oră, spectatorii au gustat umorul evreiesc şi s-au lăsat cuceriţi de cântecele tradiţionale pline de voioşie. În plus, actorii au coborât de pe scena improvizată în faţa clădirii teatrului şi i-au invitat pe cei prezenţi la dans. La finalul spectacolului, Maia Morgenstern a precizat că vor juca din nou în teatru de îndată ce se va rezolva situaţia clădirii avariate.

O bucată de 80 de metri pătraţi din acoperişul Teatrului Evreiesc de Stat s-a desprins, pe 25 ianuarie, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, pompierii intervenind atunci timp de câteva ore pentru remedierea situaţiei.

Maia Morgenstern a declarat, la acea vreme, pentru MEDIAFAX, că toate spectacolele sunt anulate, "pentru că există pericolul electrocutării", iar "scena se află sub o perdea de apă, care se infiltrează şi la subsol şi peste tot".

Reprezentanţii Primăriei Municipiului Bucureşti au declarat, luni, pentru MEDIAFAX că împreună cu conducerea Teatrului de Comedie a fost pusă la dispoziţia actorilor Teatrului Evreiesc, în urmă cu zece zile, o sală de spectacole care aparţine Comediei. Sala aflată pe strada Sf. Vineri nr. 11 va fi la dispoziţia actorilor Teatrului Evreiesc până la finalizarea lucrărilor de reabilitare.

De asemenea, Maia Morgenstern a declarat, luni, pentru MEDIAFAX că Primaria Capitalei încearcă să le ofere sprijin reprezentanţilor teatrului. "Există preocuparea Primăriei, în persoana primarului general al Capitalei. Am fost îndrumaţi către spaţii, unde putem adapta anumite spectacole, dar nu toate", a spus Maia Morgenstern.

"Avem foarte multe promisiuni. Aşteptăm momentul în care aceste promisiuni se vor concretiza, conform procedurilor, conform paşilor ce urmează a fi făcuţi. (...) Până atunci, noi am contactat Inspectoratul de Stat pentru Construcţii şi vom fi în posesia unui document emis de un expert în ceea ce priveşte monumetele istorice, un expert agreat de Ministerul Culturii, în care se va formula un punct de vedere avizat, nu al unuia şi al altuia, în legătură cu starea clădirii", a mai spus directorul Teatrului Evreiesc de Stat.

Clădirea Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti, care datează din ultima decadă a secolului al XIX-lea, este una de patrimoniu şi a fost declarată monument istoric de Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice, aflat în subordinea Ministerului Culturii.

Ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile, care au dus la distrugerea a 80 de metri pătraţi din suprafaţa acoperişului clădirii Teatrului Evreiesc de Stat, activitatea artistică a teatrului nu mai poate continua în spaţiul monument-istoric. Apa s-a scurs prin acoperişul deteriorat, a inundat scena, infiltrându-se până la subsolul clădirii unde sunt depozitate decorurile spectacolelor. Au fost distruse total sau parţial elemente de decor, cabluri electrice, aparatură de scenă.

Din 1954 - 1955 când a avut loc ultima renovare, nu s-au mai făcut decât mici reparaţii de întreţinere, astfel încât atât imobilul, cât şi aparatura specifică, de scenă, sunt îmbătrânite şi uzate, iar, ca urmare a ultimelor evenimente, au devenit inutilizabile.

Teatrul Evreiesc de Stat şi-a desfăşurat întotdeauna activitatea în această clădire, fiind continuatoarea teatrului Baraşeum - Teatrul Evreiesc, înfiinţat de mari actori evrei - Alexandru Finţi, Beate Fredanov, Willy Ronea, N.Stroe - în anii dictaturii fasciste din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când prigoana rasială şi legislaţia antisemită au izgonit artiştii din toate instituţiile de cultură, teatre şi filarmonici.

În prezent, actorii Teatrului Evreiesc de Stat sunt nevoiţi să joace acolo unde sunt primiţi, în săli puse la dispoziţie prin bunăvoinţa altor teatre, condiţie extrem de incertă şi degradantă pentru o trupă de actori profesionişti.

Lucrările de reabilitare a Teatrului Evreiesc de Stat din Capitală sunt în procedură de achiziţie, având estimate un cost de 13.839.000 de lei fără TVA şi o durată de 18 luni.

Reprezentanţii Primăriei Municipiului Bucureşti au declarat, pentru MEDIAFAX, că municipalitatea a aprobat, în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), finanţarea proiectării şi execuţiei lucrărilor de consolidare, modernizare şi reabilitare pentru Teatrul Evreiesc, precum şi prelungirea contractului de comodat încheiat între instituţia de spectacole şi Fundaţia Caritatea, pentru o perioada de 25 ani.

"Având în vedere faptul că sediul în care îşi desfăşoară activitatea Teatrul Evreiesc de Stat Bucureşti este monument istoric şi se află într-o stare avansată de degradare, deoarece proprietarul clădirii, respectiv Fundaţia Caritatea, nu a mai efectuat reparaţii şi lucrări de punere în siguranţă a clădirii de mai multe zeci de ani, municipalitatea, prin Direcţia Generală Dezvoltare şi Investiţii, a aprobat în Consiliul General al Municipiului Bucureşti finanţarea proiectării şi execuţiei lucrărilor de consolidare, modernizarea şi reabilitare a imobilului", au arătat reprezentanţii Primăriei Capitalei.

În prezent, proiectul tehnic este realizat, fiind în desfăşurare licitaţia pentru desemnarea operatorului economic care va efectua lucrările de consolidare, reabilitare şi modernizare a clădirii.

Lucrările includ consolidarea structurii, desfacerea unora din pereţii interiori şi recompartimentarea cu pereţi uşori din ghips-carton pe structura metalică, înlocuirea tâmplăriei interioare şi exterioare, refacerea finisajelor interioare, incluzând restaurarea elementelor din piatră şi a picturilor murale, refacerea instalaţiilor electrice, de încălzire şi de iluminat şi înlocuirea centralei termice.

Totodată, reprezentanţii municipalităţii precizează că, după încetarea avertizărilor de cod portocaliu, se va solicita punctul de vedere al unui expert şi, dacă este cazul, vor fi luate măsuri pentru punerea în siguranţă a acoperişului, până la demararea lucrărilor de consolidare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici