Mungiu: În România există preconcepţia că filmele de festival nu sunt pentru public

Regizorul Cristian Mungiu a declarat joi, după proiecţia în avanpremieră a celei de-a doua părţi a filmului-omnibus "Amintiri din Epoca de Aur", că în România există preconcepţia că filmele de festival nu sunt şi pentru public, cea mai recentă producţie a sa demonstrând însă contrariul.

20 afișări
Imaginea articolului Mungiu: În România există preconcepţia că filmele de festival nu sunt pentru public

Mungiu: În România există preconcepţia că filmele de festival nu sunt pentru public (Imagine: Mediafax Foto)

"În România există preconcepţia că filmele de festival nu sunt filme de public", a declarat Mungiu, joi, într-o conferinţă de presă. "Azi, să intri într-un cinema, să vezi un film românesc şi să râzi - e mare lucru", a subliniat el una dintre caracteristicile principale ale poveştilor incluse în "Amintiri din Epoca de Aur". "Ne-am dorit foarte mult să facem o comedie despre comunism - am remarcat că nu s-a făcut acest lucru", a adăugat acesta.

De asemenea, Mungiu a declarat că toate cele trei filme cuprinse în "Dragoste în timpul liber", a doua parte a filmului-omnibus "Amintiri din Epoca de Aur", prezintă momente relevante din viaţa unui om. "Dragoste în timpul liber" este compusă din trei scurtmetraje, "Legenda vânzătorilor de aer", "Legenda şoferului de găini" şi "Legenda curcanului zburător", acesta din urmă fiind realizat în urmă cu cinci ani şi fiind deja inclus într-un alt film-omnibus, "Obiecte pierdute/ Lost and Found".

În ceea ce priveşte faptul că şi "Amintiri din Epoca de Aur" a fost un film prezentat la Cannes, Mungiu a mărturisit că nu s-a aşteptat la acest lucru. "Eu consideram că e un film colectiv şi că trebuie să-i găsim un alt loc (...), fiind destinat în principal publicului din România. Nu mă aşteptam ca filmele astea să fie vândute în atâtea ţări", a mai spus el. Cu toate acestea, regizorul are un singur lucru nemulţumitor de remarcat: "Singurul lucru care nu e la nivelul aşteptărilor este numărul de spectatori pe care filmul îl va avea", a spus el, subliniind că cinematografele sunt în general ocupate de marile producţii americane.

Cu toate acestea, cei circa 25.000 de oameni care au văzut prima parte a producţiei, "Tovarăşi, frumoasă e viaţa!", i-au confirmat succesul la public. "Reacţiile sunt grozave. Măcar se confirmă faptul că e un film pentru public", a spus Mungiu.

Premiera părţii a doua a "Amintiri din Epoca de Aur" reprezintă pentru regizor "un mare oftat de uşurare". "Odată cu intrarea în cinematografe a filmului, încheiem munca de trei-patru ani de zile". "Gata cu trilogia, gata cu Epoca de Aur - e timpul să trecem şi la altele", a concluzionat Cristian Mungiu, care a câştigat premiul Palme d'Or la Cannes chiar cu prima parte a trilogiei - "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile".

"Dragoste în timpul liber", ultima parte a filmului colectiv "Amintiri din Epoca de Aur", scris, coregizat şi produs de Cristian Mungiu, va rula începând de vineri în cinematografele din Bucureşti, Iaşi, Cluj, Constanţa, Bacău şi Piteşti.

În Bucureşti, filmul poate fi, de asemenea, urmărit la cinematografele Hollywood Multiplex, Movieplex şi The Light, iar premiera oficială va avea loc la Cinema Studio din Capitală, în prezenţa echipei peliculei şi a poetului Mircea Dinescu, acesta urmând să vorbească publicului despre "iubiri vesele şi triste sub comunism".

Cu ocazia premierei va fi expusă în holul cinematografului Studio o colecţie de obiecte din perioada anilor '80, adunate împreună cu Metropotam.ro. Colecţia cuprinde obiecte diverse, de la rachete de tenis Reghin şi călimări cu cerneală Flaro şi până la articole de omagiere a Marelui Conducător, scrise de persoane aflate în atenţia publică şi astăzi.

Prima parte a filmului-omnibus, "Amintiri din Epoca de Aur 1 - Tovarăşi, frumoasă e viaţa!", va continua să ruleze, în paralel, în cinematografele din Bucureşti şi din ţară.

Filmul-omnibus "Amintiri din Epoca de Aur" este compus din scurtmetraje regizate de Cristian Mungiu, Ioana Uricaru, Răzvan Mărculescu, Hanno Hoefer şi Constantin Popescu.

Prima parte a filmului a intrat în cinematografele româneşti pe 25 septembrie. "Tovarăşi, frumoasă e viaţa!" este format din patru scurtmetraje: "Legenda fotografului oficial", "Legenda miliţianului lacom", "Legenda activistului în inspecţie" şi "Legenda politrucului zelos".

Din distribuţia filmului fac parte actorii Vlad Ivanov, Diana Cavaliotti, Radu Iacoban, Tania Popa, Alexandru Potocean, Emanuel Pîrvu, Paul Dunca, Ion Sapdaru şi Gabriel Spahiu.

"Amintiri din Epoca de Aur" a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, după care a deschis numeroase evenimente de gen, precum Festivalul Internaţional de Film Transilvania, Festivalul Internaţional de Film de la Iaşi şi Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo. Filmul a fost inclus, printre altele, şi în programul festivalului de la Goa (23 noiembrie - 3 decembrie).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici