Mungiu şi Nemescu, marii câştigători ai premiilor UCIN

Cristian Mungiu, regizorul filmului "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", şi regretatul Cristian Nemescu, realizatorul producţiei "California Dreamin'", au câştigat, luni, Marele Premiu şi, respectiv, premiul pentru regie, în cadrul ediţiei 2008 a Premiilor Uniunii Cineaştilor din România (UCIN).

40 afișări
Imaginea articolului Mungiu şi Nemescu, marii câştigători ai premiilor UCIN

Mungiu şi Nemescu, marii câştigători ai premiilor UCIN (Imagine:Mediafax Foto)

De altfel, Cristian Mungiu şi Cristian Nemescu au obţinut cele mai multe din distincţiile UCIN.

Preşedintele UCIN, Mihnea Gheorghiu, a anunţat, înainte de decernarea premiilor pentru anul 2007, că ediţia din acest an va sta sub semnul aniversării a 45 de ani de existenţă a Uniunii.

Trofeele UCIN, având forma unor scaune de regizor din aur, au fost decernate de Elisabeta Bostan, preşedintele juriului pentru lungmetraj.

Primul premiu a mers către Cristian Mungiu, membru al UCIN, pentru "desăvârşirea stilistică şi originalitatea cu care a propulsat cinematografie românească" prin filmul "4,3,2".

"Îmi doresc foarte mult să ne întâlnim în casa cineaştilor din România, cât de des, cu toţi cei care au reuşit să facă cinste cinematografului. Mi-aş dori ca această generaţie, care a luat premii, să devină o parte activă a acestei Uniuni", a spus Cristian Mungiu, al cărui film, câştigător al unui Palme d'Or, anul trecut, la Cannes, a primit, în cadrul galei UCIN, încă cinci premi: premiul pentru imagine - ex aequo - Oleg Mutu, premiul pentru interpretare feminină - Anamaria Marinca, premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin - Laura Vasiliu, premiul pentru cel mai bun rol secundar masculin - Vlad Ivanov şi premiul pentru montaj - Dana Bunescu.

Un alt premiu important al UCIN, cel pentru regie, a fost acordat regretatului Cristian Nemescu, "pentru maturitatea şi complexitatea unui extraordinar talent de cineast", trofeul fiind ridicat de mama regizorului, Erica Nemescu.

Şi "California Dreamin' (Nesfârşit)" a primit, în cadrul galei, şase premii, printre care premiul pentru scenariu - Cristian Nemescu şi Tudor Voican, premiul pentru interpretare masculină - Răzvan Vasilescu, premiul pentru scenografie - Ioana Corciova. De asemenea, actorul american Armand Assante a primit un premiul special al juriului, iar cuplu de tineri actori Marian Dinulescu şi Alex Mărgineanu a obţinut o menţiune specială.

Premiul pentru film documentar de lungmetraj i-a fost decernat regizorului Alexandru Solomon, pentru "Cold Waves/ Război pe calea undelor". Distincţia a fost ridicată de Ada Solomon, întrucât regizorul se afla la un interviu.

Vă prezentăm integral lista premiilor UCIN pentru anul 2007:

Marele Premiu - regizorul Cristian Mungiu pentru "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile"

Premiul pentru regie - Cristian Nemescu pentru "California Dreamin' (Nesfârşit)"

Premiul pentru imagine - ex aequo - Silviu Stavilă ("Îngerul necesar") şi Oleg Mutu ("4,3,2")

Premiul pentru scenariu - Cristian Nemescu şi Tudor Voican ("California Dreamin'")

Premiul pentru interpretare feminină - Anamaria Marinca ("4,3,2")

Premiul pentru interpretare masculină - Răzvan Vasilescu ("California Dreamin'")

Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin - Laura Vasiliu ("4,3,2")

Premiul pentru cel mai bun rol secundar masculin - Vlad Ivanov ("4,3,2")

Premiul special al juriului - Armand Assante ("California Dreamin'")

Prima Opera - regizorul Gheorghe Preda pentru filmul "Îngerul necesar"

Premiul pentru scenografie - Ioana Corciova ("California Dreamin")

Premiul pentru costume - Mihaela Ularu ("Îngerul necesar")

Premiul pentru montaj - Dana Bunescu ("4,3,2")

Premiul pentru film documentar de lungmetraj - Alexandru Solomon pentru "Cold Waves/ Război pe calea undelor"

Premiul pentru film de animaţie de lungmetraj - Radu Igaszag pentru "O scurtă poveste"

Premiul pentru filmologie - Marius Şopterean pentru cartea "Utopie şi film"

Menţiunea specială a juriului - Maria Dinulescu şi Alex Mărgineanu ("California Dreamin'")

Premiul Preşedintelui UCIN şi Trofeul Uniunii - Vlad Păunescu de la Castel Film pentru merite deosebite în producţie cinematografică.

Juriul, care a ales premiile UCIN pentru anul 2007, i-a inclus pe Mihai Ionescu - Tantzi, Carmen Galin, Adina Georgescu - Obrocea, Maia Morgenstern, Irina Nistor, Vlad Păunescu, Tora Vasilescu, Alexa Visarion şi Eugenia Vodă.

În a doua parte de a ceremoniei de decernare a premiilor, trofeele au fost anunţate de Cristina Corciovescu, preşedintele juriului de scurtmetraj.

Marele Premiu şi Trofeul Uniunii Cineaştilor i-a fost decernat lui Bogdan Mustaţă pentru filmul "O zi bună de plajă", pentru care regizorul a primit Ursul de Aur la Berlin.

De asemenea, s-au acordat:

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de ficţiune- "Portret de familie", scenariul şi regia Marian Crişan

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj documentar - "Bela Lugosi: Vampirul decăzut" de Florin Iepan

Premiul pentru film eseu - Tiberiu Ştefănescu pentru filmele de televiziune "Cronica unor morţi anunţate" şi "Slujbă de familie"

Premiul pentru Opera Prima - "La drumul mare" de Gabriel Sârbu

Premiul special al juriului - "Apă" de Constantin Popescu

Premiul pentru regie - Marius Şopterean pentru "Marea intergrare"

Premiul pentru scenariu - Radu Jude şi Andrei Butică pentru filmul "Dimineaţa"

Juriul pentru scurtmetraj a fost format din Cristian Corciovescu, preşedinte, Luminiţa Cazacu, Sorin Botoşeneanu, Viorica Bucur, Ovidiu Nicolae Georgescu, Monica Ghiuţă şi Cornelia Rădulescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici