Mungiu va prezida întâlnirea dintre miniştrii Culturii din UE şi cineaşti, la Cannes

Cristian Mungiu va prezida întâlnirea dintre miniştrii Culturii din Uniunea Europeană şi cineaşti, pe 19 mai, la Festivalul de Film de la Cannes, în cadrul celei de-a şasea ediţii a "Zilei Europei", sărbătorită la festival, anunţă Variety.com.

19 afișări
Imaginea articolului Mungiu va prezida întâlnirea dintre miniştrii Culturii din UE şi cineaşti, la Cannes

Mungiu va prezida întâlnirea dintre miniştrii Culturii din UE şi cineaşti, la Cannes (imagine: Mediafax Foto)

Întâlnirea este o iniţiativă a Comisarului Uniunii Europene pentru Informaţie, Societate şi Media, Vivian Reding. În cadrul întâlnirii, miniştrii statelor membre UE se vor întâlni cu cineaştii pentru a discuta politicile audiovizuale.

"Puteam avea o discuţie ministerială la Bruxelles ori la Paris, dar la Cannes putem discuta şi cu cineaştii", a explicat Vivian Reding.

Câştigătorul trofeului Palme d'Or de anul trecut, Cristian Mungiu, va participa la dezbaterea de pe 19 mai în calitate de moderator, urmând astfel unor nume celebre ale cinematografiei precum Stephen Frears, Milos Forman sau fraţii belgieni Dardenne.

"Am creat «Ziua Europei» împreună cu Gilles Jacob (preşedintele Festivalului de la Cannes, n.r.). A fost ideea noastră să creştem vizibilitatea filmului european la festival", a declarat Reding. "La început, a fost un şoc cultural să vedem miniştrii la festival, dar acum s-au integrat în peisaj. Nişte miniştri care merg pe covorul roşu reprezintă un simbol important, cred".

În ultimii cinci ani, întâlnirile au avut ca obiectiv găsirea unei soluţii pentru ca industriile europene de film să funcţioneze mai bine împreună. Anul acesta, discuţia va avea ca subiect relaţia dintre cinematograful european şi alte regiuni, ca America Latină, Asia sau Rusia.

"În următoarele luni vor exista acorduri de parteneriat cu reprezentanţii industriei audiovizuale din afara Europei", a mai spus comisarul.

De asemenea, Reding are o propunere de extindere a programului european MEDIA, care oferă fonduri pentru audiovizual, numit de ea MEDIA Intl. O astfel de extindere ar încuraja colaborarea cu ţările din afara Europei în ceea ce priveşte trainingul, promovarea şi expunerea din domeniul cinematografiei.

Festivalul de Film de la Cannes (14-25 mai) reuneşte, la ediţia din 2008, cineaşti de renume şi regizori debutanţi pentru care un Palme d'Or ar însemna consacrarea la nivel mondial.

Astfel, printre numele deja consacrate la Cannes se află, pe lângă Philippe Garrel ("La frontière de l'aube"), Clint Eastwood ("The Changeling"), Atom Egoyan ("Adoration"), fraţii belgieni Dardenne, premiaţi cu Palme d'Or în 1999 şi 2005 ("Le silence de Lorna"), şi Wim Wenders, premiat cu Palme d'Or în 1984 ("The Palermo shooting").

Printre noile talente se numără israelianul Ari Folman, cu un documentar de animaţie "Waltz with Bashir". Doi tineri argentinieni, Lucrecia Martel ("La femme sans tête") şi Pablo Trapero ("Leonera"), descoperiţi la Cannes, se întorc anul acesta pentru a se lupta pentru Palme d'Or.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici