Municipalitatea londoneză a ordonat ştergerea unei opere a lui Banksy

Desenul "One Nation Under CCTV" al celebrului artist britanic Bansky, considerat cel mai mare specialist în graffiti, va fi ştearsă de pe zidul clădirii unde a fost pictată, pentru a-i avertiza astfel pe toţi artiştii în graffiti din oraş, potrivit consiliului municipal londonez.

20 afișări
Imaginea articolului Municipalitatea londoneză a ordonat ştergerea unei opere a lui Banksy

Municipalitatea londoneză a ordonat ştergerea unei opere a lui Banksy

Desenul, înalt de aproximativ şapte metri, şi purtând numele de "One Nation Under CCTV" ("Toată naţiunea se află sub supraveghere video" - n.r.), urmează să fie şters de pe peretele clădirii de pe strada Newman, în urma deciziei consiliului municipal din Westminster.

Operele lui Bansky au fost vândute la licitaţie cu sume de zeci de mii de euro, dar Robert Davis, şeful deputaţilor din consiliul municipal londonez, a declarat că recunoaşte meritele artistului, dar că "acest graffiti ar fi mai bine să fie ignorat".

Desenul cuprinde textul "One Nation Under CCTV" scris deasupra a două persoane.

Unul dintre oameni este un copil cu o şapcă roşie care este desenat în aşa fel încât dă impresie că el a scris textul respectiv, iar a doua persoană este un ofiţer de poliţie care se uită la băiat printr-o cameră de filmat, alături de un câine maron. Desenul a fost pictat pe zidurile unei clădiri care aparţine Poştei regale britanice, în coproprietate cu alte firme.

Consiliul municipal londonez a declarat că artistul nu obţinuse autorizaţia necesară şi că îndată ce va fi stabilit proprietarul zidului pictat, opera de artă va trebui să fie înlăturată pe cheltuiala acestui proprietar.

Davis a declarat că proprietarul clădirii va avea tot dreptul să vândă ulterior sau să expună opera lui Bansky, cu condiţia să o desprindă mai întâi de pe acel zid. "Suntem împotriva celor care desenează fără să aibă autorizaţie", a adăugat Davis.

Criticul de artă Ruper Maas a apărat cauza lui Bansky, considerând că arta acestuia face ca oraşul să fie "mai vibrant şi mai interesant", şi că artistul a exprimat doar un punct de vedere cunoscut de toţi, referindu-se la faptul că populaţia este supravegheată tot mai mult de către poliţie prin intermediul camerelor video.

Bansky este autorul încă unui desen devenit celebru, pictat în pasajul din Marble Arch (Arcul de Marmură), un monument istoric din marmură albă de Carrara, amplasat în Hyde Park. Acest desen nu a fost şters, deoarece municipalitatea a considerat că întreaga zonă urmează să fie în curând modernizată.

O pânză în ulei pictată de Bansky, intitulată "Tesco Value Tomato Soup" a fost vândută recent pentru suma de 145.000 de euro, la o licitaţie organizată de casa Bonhams.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici