Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc Kurban Bayramul

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc, duminică, prima zi de bairam, din cele patru dedicate Kurban Bayram-ului, se arată într-un comunicat al Muftiatului Cultului Musulman.

689 afișări
Imaginea articolului Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc Kurban Bayramul

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc Kurban Bayramul (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Potrivit unui comunicat al Muftiatului Cultului Musulman, Kurban Bayramul este Sărbătoarea Sacrificiului, care se celebrează în luna "zilhigge", ultima lună din calendarul islamic. Aceasta este luna în care are loc şi tradiţionalul pelerinaj la locurile sfinte, Mecca şi Medina, acest pelerinaj realizându-se după un ritual strict identificat ca fiind cel făcut de Profetul Muhammed.

Credincioşii vor petrece prima zi a sărbătorii mergând dimineaţă la geamie, la slujbă, numai bărbaţii. După terminarea slujbei, se face urarea "Kurban Bayraminiz Kayirli Bolsin!", pentru etnicii tătari, şi "Kurban Bayraminiz Mubarek Olsun!", pentru comunitatea turcă. Acesta este momentul care marchează începutul sărbătorii.

De asemenea, specific acestei sărbători este sacrificarea unui animal şi împărţirea cărnii. Tradiţia spune că o parte din carne se împarte celor săraci şi văduvelor, o parte pentru cei care vin în vizită şi o parte se păstrează pentru familie.

Tot în prima zi de Kurban Bayram, în rândul familiilor comunităţii musulmane din Dobrogea se obişnuieşte ca cei mici să meargă la colindat. Copiii umblă din casă în casă, urând "Un Bayram fericit!" şi sărutând mâna celor în vârstă, colindul fiindu-le răsplătit cu dulciuri, nelipsite fiind baclavalele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici