New York Times: "Poliţist, adjectiv" spune bine o poveste mică; NY Post: Este un anti-thriller

Filmul "Poliţist, adjectiv", regizat de Corneliu Porumboiu, propunerea României la Oscar 2010, a primit critici favorabile în două dintre cele mai importante publicaţii americane, New York Times şi New York Post.

83 afișări
Imaginea articolului New York Times: "Poliţist, adjectiv" spune bine o poveste mică; NY Post: Este un anti-thriller

New York Times: "Poliţist, adjectiv" spune bine o poveste mică; NY Post: Este un anti-thriller

Fidel titlului, noul film românesc "Poliţist, adjectiv" este o poveste despre justiţiarii cu o pasiune specială pentru semantică, notează criticul A. O. Scott în New York Times. Climaxul filmului nu este o scenă de urmărire sau cu împuşcături, ci o sesiune de citire a dicţionarului foarte tensionată.

Regizorului filmului, Corneliu Porumboiu, are un talent de a combina momentele mundane cu cele absurde atât cu dramatism, cât şi cu umor. În acea scenă, dicţionarul este un obiect cu veleităţi comice, dar şi un instrument de instrucţie şi umilinţă, introdus de şeful poliţiei, interpretat de Vlad Ivanov, care vrea să-l înveţe pe subaltern o lecţie.

"Toate statele depind de poliţie", spune căpitanul, dând ca exemplu nu doar istoria ţării, ci şi o diferenţă semnificativă între vechiul regim totalitar şi noul sistem democratic. Porumboiu, ale cărui personaje dezbat dacă a existat sau nu revoluţie în 1989 într-unul dintre colţurile ţării ("A fost sau n-a fost?", n.r.), nu încearcă să demonstreze că nu s-a schimbat nimic în România, ci să investigheze natura acestei autorităţi de natură birocratică şi efectele perverse şi zdrobitoare pe care aceasta le poate avea avea asupra individului.

Protagonistul filmului "Poliţist, adjectiv", Cristi, este un detectiv interpretat de Dragoş Bucur. Acesta lucrează la un caz care, potrivit standardelor show-urilor TV americane cu poliţişti, ar fi ceva comun. El strânge dovezi care să-l incrimineze pe un elev de liceu care fumează haşiş.

Miza filmului este tensiunea dintre datoria profesională a lui Cristi şi conştiinţa sa, un conflict pe care dicţionarul trebuie să-l rezolve.

"Poliţist, adjectiv" spune bine o poveste mică. Detectivul ambivalent, o emblemă a filmului noir, este dus la un nou nivel de personajul lui Cristi. La o privire mai atentă, acesta este un film despre căsătorie, o criză în carieră, despre societatea condusă de antagonisme de clasă şi sufocată de obiceiuri autoritare învechite.

În acelaşi timp, publicaţia New York Post este de părere că producţia românească este "nu un thriller, ci mai degrabă un anti-thriller". Filmul, câştigător la Cannes, are o dinamică la fel de lentă ca şi birocraţia românească. "Comunismul a dispărut, dar spiritul său trăieşte", notează New York Post.

"Poliţist, Adjectiv" este propunerea din acest an a României la premiile Oscar 2010, la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza".

Anul acesta, pentru pelicula "Poliţist, adjectiv", Porumboiu a câştigat premiul FIPRESCI şi Premiul Juriului la secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes. "Poliţist, adjectiv" a primit şi Trofeul Transilvania la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2009, urmat de premiul Age D'Or la Festivalul Internaţional de Film din Belgia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici