Nichita Danilov lansează volumul de poezie "Centura de castitate"

Cartea Românească lansează, vineri, la Clubul Ţăranului Român, volumul de poezie "Centura de castitate" al poetului ieşean Nichita Danilov, informează editura.

2 afișări
Imaginea articolului Nichita Danilov lansează volumul de poezie "Centura de castitate"

Nichita Danilov lansează volumul de poezie "Centura de castitate"

Despre carte vor vorbi Cristian Tudor Popescu, Tudorel Urian şi Răzvan Ţupa.

"Singurul poet metafizic în toată puterea cuvântului al «generaţiei '80»", un autor de poezie "umană în sens religios" şi un scriitor care se mişcă nonşalant "între parabolă şi notaţie, între confesiune şi oracularitate, între descripţie şi profeţie" - astfel a fost descris de criticii literari Nichita Danilov.

Paul Cernat spune, de pildă, că "Nichita Danilov nu e doar unul dintre poeţii de mare pondere ai «generaţiei '80» (alături de Mircea Cărtărescu, Ion Mureşan şi alţi doi-trei), ci şi singurul ei poet metafizic în toată puterea cuvântului", "poate ultimul, la acest început de mileniu, până la proba contrarie...". "Poemele lui nu sunt nici «moderne», nici «postmoderne»: ele sunt simultan dincolo, nu dincoace de aceste concepte. Critica a subliniat îndeajuns insolitul acestei poezii «nocturne», vizionare şi fantaste, în care, dincolo de măştile groteşti, expresioniste, romantice, absurde sau suprarealiste, transcendenţa există. Senzaţia de univers puternic simbolizant (...), prin lentila căruia lumea exterioară, contingentă îşi străvede, ca prin vis, umbrele, e pregnantă, ca şi legătura intimă cu tradiţia mistică a creştinismului răsăritean", mai spune criticul Paul Cernat.

Nichita Danilov s-a născut în 1952, a absolvit Şcoala Postliceală de Arhitectură, apoi Facultatea de Ştiinţe Economice din Iaşi. Este autorul a 19 cărţi şi e prezent cu texte literare în toate antologiile de gen din ţară. Poeziile sale au fost traduse şi publicate în diverse reviste din SUA, Anglia, Cehia, Rusia, Ucraina, Slovacia, Franţa, Spania etc. În perioada 1998-2000 a fost ataşat diplomatic pe probleme de presă la Ambasada României din Republica Moldova, fiind, pe parcursul unui an, ambasador ad interim al acestei misiuni diplomatice. În prezent este director al Casei de Cultură a Municipiului Iaşi şi redactor-şef al revistei bilingve Kitej-grad.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici