Nicolae Manolescu, sărbătorit la Târgul Gaudeamus, vineri, la împlinirea a 70 de ani

Nicolae Manolescu a fost sărbătorit, vineri, la Târgul de Carte Gaudeamus (25 - 29 noiembrie, Complexul Romexpo), criticul literar împlinind 70 de ani, ocazie cu care editura Paralela 45 i-a dedicat un pachet de patru volume.

46 afișări
Imaginea articolului Nicolae Manolescu, sărbătorit la Târgul Gaudeamus, vineri, la împlinirea a 70 de ani

Nicolae Manolescu, sărbătorit la Târgul Gaudeamus, vineri, la împlinirea a 70 de ani (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Astfel, a fost prezentat un inedit volum de memorii semnat de Nicolae Manolescu - "Viaţă şi cărţi. Amintirile unui cititor de cursă lungă", alături de alte trei titluri: "Manolescu - 70", un volum realizat de Ion Bogdan Lefter şi Călin Vlasie, "Nicolae Manolescu: de la cronica literară la Istoria critică… ", de Ion Bogdan Lefter, şi "Criticul literar Nicolae Manolescu", de Laszlo Alexandru.

"Ce ar mai fi putut Nicolae Manolescu să ofere ca să vină iarăşi cu un eveniment? A împlinit 70 de ani!. S-a nimerit chiar în mijlocul târgului, vinerea asta", a declarat Ion Bogdan Lefter în deschiderea aniversării

Despre "Nicolae Manolescu - 70", el a spus că "este o carte cu şi despre Nicolae Manolescu - nu e o carte doar în onoarea" acestuia.

"E o carte în care semnează texte în jur de 50 de autori, de toate vârstele, de la venerabili octogenari până la studenţi. Este o carte care, în prima treime, are un lung-lung interviu pe care l-am făcut cu domnul Manolescu şi în care am încercat să adun cât mai multe detalii biografice de la dumnealui".

"Paralela 45 a făcut acest eveniment aniversar nu doar urându-i lui Nicolae Manolescu «La mulţi ani!», nu doar scoţând această carte, «Nicolae Manolescu - 70», ci un întreg pachet de cărţi. În pachet intră «Viaţă şi cărţi», o carte de memorialistică a lui Nicolae Manolescu (...), celelalte două cărţi sunt monografia lui Laszlo Alexandru, un cunoscut critic literar clujean, care şi-a dat în urmă cu 11 ani doctoratul despre Nicolae Manolescu, scriind o teză despre Manolescu - cronicar literar, iar acum Paralela 45 o repune în circulaţie. În fine, a patra carte este «Nicolae Manolescu - de la cronica literară la Istoria critică… », o semnez eu însumi", a subliniat Lefter.

La rândul său, sărbătoritul zilei a primit amuzat momentul.

"E foarte ciudat ce se întâmplă - eu nu cred că e vorba despre mine (...), sunt fraze binevoitoare ale unor oameni care se bucură că eu am 70 de ani, iar ei sunt mai tineri", a glumit Manolescu. "Am citit şi eu o parte din articole - nu pe toate, am văzut abia ieri cărţile. Mă simt bine la 55 de ani", a continuat în aceeaşi notă. "Dacă mă enervaţi, vin şi la 100, câţi are maică-mea peste cinci zile".

Nicolae Manolescu, născut Nicolae Apolzan, pe 27 noiembrie 1939, în Râmnicu Vâlcea, este membru corespondent al Academiei Române, critic literar, editorialist, profesor universitar, eseist, istoric literar. De asemenea, el este preşedintele USR şi ambasador al României la UNESCO.

Este considerat a fi unul dintre cei mai importanţi critici literari contemporani. În iunie anul trecut, el a lansat la târgul de carte Bookfest volumul "Istoria critică a literaturii române".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici