Nicolae:Ziariştii nu riscă sancţiuni pentru dezvăluiri din dosare, ci cei care dau informaţia presei

Senatorul PSD Şerban Nicolae a susţinut, marţi, că, prin propunerea sa legislativă care incriminează dezvăluirea de informaţii din dosarele penale, ziariştii nu riscă sancţiuni dacă publică astfel de dezvăluiri, ci doar cei care au transmis respectivele informaţii către presă

482 afişări
Imaginea articolului Nicolae:Ziariştii nu riscă sancţiuni pentru dezvăluiri din dosare, ci cei care dau informaţia presei

Nicolae:Ziariştii nu riscă sancţiuni pentru dezvăluiri din dosare, ci cei care dau informaţia presei (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Întrebat dacă jurnalistul care publică informaţii dintr-un dosar penal este pasibil de sancţiunile prevăzute de propunerea legislativă al cărei iniţiator este şi care a trecut tacit de Senat, Șerban Nicolae a răspuns: ”Nu, nici vorbă, pentru că jurnalistul care publică stenograme dintr-un dosar penal sau orice alte informaţii dintr-un dosar penal nu este cel care divulgă. Cel care divulgă este cel care a transmis infomaţia către jurnalist”.

”Legea prevede foarte exact. Este vorba despre dezvăluire, iar jurnalistul nu dezvăluie, pentru că nu anchetează penal, jurnalistul nu face anchete penale, ci autorităţile statului. Din punctul meu de vedere, jurnalistul nu are nicio legătură cu dezvăluirea de date dintr-un dosar penal, pentru că divulgarea despre care vorbesc eu se produce până la jurnalist, sau până la orice altă persoană, pentru că aici nu este vorba despre presă”, a mai declarat Nicolae.

Senatorul PSD a spus că ”cei care cred, de bună credinţă, că presa ar avea de pierdut în această chestiune, pot să stea liniştiţi”, din punctul său de vedere.

Potrivit acestuia, ”orice persoană care dezvăluie informaţii dintr-un dosar penal trebuie sancţionată, iar aici nu este vorba despre ziarist, pentru că ziaristul nu intră în posesia informaţiilor în cadrul atribuţiilor de serviciu”.

”Trebuie sancţionat oricine compromite interesele justiţiei, iar ziaristul nu compromite interesele justiţiei dezvăluind”, a precizat Şerban Nicolae.

El a dat exemplul stenogramelor din dosarele penale care apar în presă. ”Din punctul meu de vedere, trebuie sancţionat cel care a dat acele stenograme din dosarul penal”, a spus Şerban Nicolae.

Şerban Nicolae a ţinut să dea exemplul publicării în presă a stenogramelor în cazul Cătălin Voicu.

”Publicarea acelor stenograme este condamnabilă la nivelul celor care, din cadrul organelor de anchetă, aveau obligaţia să păstreze caracterul nepublic ale acelor stenograme. Ziaristul difuzează o informaţie, nu o inventează, nu o dezvăluie”, a adăugat senatorul social-democrat.

Şerban Nicolae a mai spus că, din punctul său de vedere, presiunile la adresa justiţiei, prin definiţie, sunt ”incriminabile şi sancţionabile”, pentru că, dacă faci presiuni asupra justiţiei, deturnezi actul de justiţie.

”Dacă cineva mă poate convinge că poţi să faci presiuni asupra justiţiei fără să fii sancţionat, atunci aş fi de acord să dezincriminăm, dar am spus că presiunile asupra justiţiei trebuie să fie dovedite şi să fie justificate de un interes”, a adăugat senatorul PSD.

”Faptul că un ziarist comentează o decizie a instanţei, faptul că un om politic, un cetăţean de pe stradă comentează o decizie a instanţei, a organului de urmărire penală, o decizie a unei instanţe administrative, nu înseamnă presiuni asupra justiţiei”, a precizat Nicolae, în opinia căruia nu a existat un judecător care să spună că a cedat presiunilor ca urmare a faptului că jurnaliştii, politicienii sau ”mitingiştii din Piaţa Universităţii” l-au determinat să modifice modul de abordare sau decizia luată.

Potrivit lui Şerban Nicolae, aşa cum este textul actual al Codului Penal, el este ”eronat redactat”, pentru că rezultă că nimeni nu poate să comenteze ceea ce se întâmplă în justiţie, iar el nu este de acord cu acest lucru.

”Cine ar fi avut răbdare să verifice, ar fi constatat că propunerea mea nu face altceva decât să reia, la articolul 276, propunerea din proiectul iniţial, care a fost modificat în Parlament în 2010, în vremea guvernării PDL”, a mai explicat Şerban Nicolae, afirmând că nu a făcut decât să ia textul din proiectul Ministerului de Justiţie, din forma iniţială a Codului Penal.

Referitor la articolul 277 din Codul Penal, Şerban Nicolae a arătat că este vorba despre chestiuni care ţin de ”compromiterea intereselor justiţiei”.

”Din punctul meu de vedere, compromiterea intereselor justiţiei este un act la fel de grav, la fel de incriminabil şi care trebuie sancţionat la nivel de infracţiuni, cu închisoarea. Oricine compromite un act de justiţie, prin divulgarea fără drept de informaţii, dintr-un dosar penal, din faza în care actele din dosar nu sunt publice, compromite interesele justiţiei”, a afirmat senatorul PSD.

Potrivit lui Nicolae, ”este o invenţie cel puţin dubioasă” că el ar fi vizat presa. El a continuat: ”Dacă eu, în calitate de anchetator, divulg chiar persoanei incriminate că are telefonul pus sub ascultare, că s-a emis un mandat de interceptare a convorbirilor telefonice, credeţi că afectează interesele anchetei? Credeţi că se poate compromite o anchetă penală?”.

”Dacă ar fi să judec după cum spun ziariştii, dacă un ziarist are ca sursă un procuror, este în regulă să dea informaţii din dosar, cine a fost interceptat, ce a spus fiecare, în timp ce, dacă a primit informaţiile de la un expert, atunci trebuie sancţionat penal”, a spus Nicolae, precizând că aceasta este o interpretare ”absurdă, nejuridică şi care nu are legătură cu propunerea sa”.

Şerban Nicolae a mai arătat că, prin propunerea legislativă, ”atât timp cât o anchetă penală în curs de desfăşurare are o fază care nu este publică, orice divulgare de informaţii compromite interesele justiţiei şi trebuie sancţionată”.

”Fapta se produce atunci când cineva care are atribuţii în legătură cu o anchetă penală, şi poate fi judecător, procuror, poliţist, grefier, dactilograf, curier, martor, expert, interpret, sunt foarte multe persoane, tocmai de aceea nu le-am enumerat, pentru a nu uita o anumită categorie care în mod legal intră în posesia unor informaţii dintr-o anchetă penală – fapta se produce când divulgă oricui, din afara persoanelor autorizate de lege, informaţii din dosar”, a mai spus Şerban Nicolae.

Iniţiativa senatorului PSD Şerban Nicolae de modificare a Codului Penal, prin care dezvăluirea de informaţii care potrivit legii nu au caracter public dintr-o cauză aflată în curs de cercetare se pedepseşte cu închisoarea, a trecut, marţi, tacit de Senat.

Propunerea legislativă a senatorului Şerban Nicolae modifică Legea nr. 266/2009 privind Codul Penal, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul reformulării dispoziţiilor articolelor 276 şi 277, prin care se incriminează presiunile asupra justiţiei şi respectiv compromiterea intereselor justiţiei.

Potrivit propunerii legislative, articolul 276 din Codul penal se modifică, astfel că declaraţia publică cu caracter nereal, făcută cu intenţie, la adresa unui judecător, al unui complet de judecată sau unui organ de urmărire penală, făcută cu scop de intimidare a acestora, de oricare dintre părţi, direct sau prin reprezentanţi autorizaţi, în legătură cu instrumentarea unei proceduri judiciare aflată în curs de desfăşurare, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 6 luni sau cu amendă.

În plus, articolul 277 se modifică, astfel că divulgarea, fără drept, de informaţii confidenţiale privind data, timpul, locul, modul sau mijloacele prin care urmează să se obţină sau să se administreze o probă, de către o persoană care a luat cunoştinţă de acestea, în virtutea unei calităţi stabilite de lege sau a atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

De asemenea, dezvăluirea fără drept de mijloace de probă sau înscrisuri oficiale într-o cauză penală, înainte de a dispune o soluţie de netrimitere în judecată ori de soluţionare definitivă a cauzei, de către o persoană care a luat cunoştinţă de acestea, în virtutea unei calităţi stabilite de lege sau a atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la doi ani sau cu amendă.

Dezvăluirea de informaţii care potrivit legii nu au caracter public, dintr-o cauză aflată în curs de cercetare, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la 3 ani.

Dacă fapta este săvârşită de un judecător sau de un reprezentant al organului de urmărire penală pedeapsa este de închisoare de la 2 la 5 ani.

Nu constituie infracţiune, potrivit propunerii legislative, fapta prin care sunt divulgate ori dezvăluite acte sau activităţi ilegale comise de instanţă sau de organul de urmărire penale, în cursul cercetării unei cauze.

Comisia juridică din Senat a adoptat un raport de respingere a propunerii legislative, ca urmare a adoptării în plenul Senatului a propunerii de abrogare a articolului 276 din Codul Penal.

Propunerea a trecut ânsă taci de Senat şi va merge la Camera Deputaţilor, care este forul decizional

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici