NOAPTEA MUZEELOR în ţară: Circa 17.500 de vizitatori la Muzeul Brukenthal şi Muzeul Unirii din Alba Iulia

Peste 8.000 de persoane au vizitat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, fiind ghidate de angajaţi sau voluntari costumaţi în personaje istorice, în timp ce la Muzeul Brukenthal din Sibiu au venit 8.555 de vizitatori, cu ocazia Nopţii Muzeelor.

220 afișări
Imaginea articolului NOAPTEA MUZEELOR în ţară: Circa 17.500 de vizitatori la Muzeul Brukenthal şi Muzeul Unirii din Alba Iulia

NOAPTEA MUZEELOR în ţară: Circa 17.500 de vizitatori la Muzeul Brukenthal şi Muzeul Unirii din Alba Iulia (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Liviu Zgârciu, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că manifestările au cuprins o paradă la care au participat 50 de angajaţi ai muzeului şi voluntari costumaţi în personaje istorice, precum Mihai Viteazul, Avram Iancu, Horea, Regele Ferdinand şi Regina Maria sau Camil Velican.

Potrivit sursei citate, personajele istorice au prezentat publicului şi Sala Unirii prin intermediul unor scenete, iar în program au fost incluse şi concerte de jazz.

Parada a fost întregită de Garda Romană, un grup de voluntari costumaţi în legionari romani şi gladiatori, dar şi de Lupii Apulonului, un grup de războinici daci, care au reconstituit şi câteva scene de lupte spre deliciul publicului.

Cele două grupuri, ambele formate din voluntari, au fost înfiinţate în urma unor proiecte câştigate de Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi finanţate de Administraţia Fondului Cultural.

"Noaptea Muzeelor a fost şi în acest an un succes şi ne-a bucurat numărul mare de vizitatori. Toate expoziţiile muzeului au putut fi vizitate gratuit, iar acestea «au prins viaţă» cu ajutorul personajelor istorice care le-au oferit informaţii vizitatorilor într-un mod inedit prin scenete interactive", a mai spus Liviu Zgârciu.

În 2013, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Sala Unirii, aflată în componenţa acestuia, au fost vizitate de peste 90.000 de vizitatori, cei mai mulţi fiind înregistraţi în Noaptea Muzeelor şi de Ziua Naţională a României.

De asemenea, Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu a fost vizitat de 8.555 de persoane, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, anunţă reprezentanţii instituţiei.

Ajunsă în 2014 la a zecea ediţie, Noaptea Muzeelor este unul dintre cele mai populare şi longevive evenimente culturale destinate publicului larg sărbătorit la nivel european. Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, manifestarea atrage anual în România sute de mii de participanţi. Noaptea Muzeelor are loc în fiecare an sâmbăta, în jurul datei de 18 mai - Ziua Internaţională a Muzeelor, sărbătoare instituită de International Council of Museums (ICOM).

Anul acesta, în România, la Noaptea Muzeelor au participat peste 150 de instituţii muzeale şi organizaţii de cultură şi educaţie din aproximativ 50 de localităţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici