Noaptea Muzeelor | Misteriosul OZN de la Aiud, cunoscut drept „talpa de robot”, expus la Muzeul Etnografic din Cluj | GALERIE FOTO

Un obiect neidentificat, cunoscut ca şi „talpa de robot” sau „bucată de OZN”, descoperit în anul 1973 lângă Aiud, judeţul Alba, a fost expus la Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca, cu ocazia Nopţii Muzeelor, constituind o atracţie pentru vizitatori, transmite corespondentul MEDIAFAX.

3364 afișări
Imaginea articolului Noaptea Muzeelor | Misteriosul OZN de la Aiud, cunoscut drept „talpa de robot”, expus la Muzeul Etnografic din Cluj | GALERIE FOTO

Misteriosul OZN de la Aiud, cunoscut drept „talpa de robot”, expus la Muzeul Etnografic din Cluj

Obiectul neidentificat”, aşa cum scrie pe afişul de prezentare, este expus, sâmbătă, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca cu ocazia Nopţii Muzeelor, alături de o replică a unui fragment de meteorit care a căzut în 1882 în comuna clujeană Mociu şi care cântărea 37,5 kg.

„Obiectul neidentificat”, cunoscut ca „talpa de robot” sau „bucată de OZN”, se află în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) din Cluj-Napoca şi a generat o serie de controverse începând cu anul 1983, după apariţia cărţii „Enigme în galaxie”, scrisă de Florin Gheorghiţă, unde autorul afirma că obiectul poate avea o provenienţă extraterestră.

Reprezentanţii MNIT au precizat că „Obiectul neidentificat” cântăreşte 2,3 kilograme, are o lungime de 20 de centimetri, o lăţime de 12,5 cm şi o grosime de 7 centimetri, fiind de formă trapezoidală, cu două braţe posterioare şi două perforaţii circulare care comunică între ele.

Obiectul a fost descoperit de nişte muncitori, în anul 1973, într-o carieră de nisip de lângă Aiud, pe malul râului Mureş, la o adâncime de circa 10 metri. În timpul unei excavaţii au fost descoperiţi trei bulgări compacţi de nisip, iar în interior s-au observat oseminte şi artefacte. În urma îndepărtării crustei, specialiştii muzeului din Aiud au identificat un obiect metalic şi oase fosilizate, identificate ca aparţinând unui rinocer lânos, animal contemporan omului de Neanderthal, iar obiectul metalic a fost predat MNIT.

Specialiştii muzeului clujean au trimis „Talpa de robot” pentru o analiză metalografică la fostul Institut Politehnic Cluj-Napoca, în prezent Universitatea Tehnică, apoi la Centrul de cercetări şi proiectări pentru metale radioactive de la Măgurele - Bucureşti.

„În urma a două buletine de analiză din anul 1975, rezultă că obiectul a fost turnat dintr-un aliaj având în compoziţie 74,17 %, 4,62 % cupru, 1,81 % zinc, 0,33 % staniu, 0,20 % zirconiu, 0,11 %plumb, 0,11 %ă cadmiu, dar şi concentraţii mai mici de nichel, cobalt, bismut, argint, precum şi urme de galiu şi siliciu. Adepţii teoriei provenienţei extraterestre a obiectului de la Aiud au adus ca argumente faptul că această compoziţie chimică nu ar fi una standard, dar şi faptul că obiectul, aflat în acelaşi strat arheologic cu oasele preistorice, ar putea fi contemporan cu acesta şi ar avea o vechime de peste 100.000 de ani. De asemenea, s-a arătat că aluminiul a fost produs în laborator în anul 1825 şi industrial în anul 1883”, au arătat reprezentanţii MNIT.

La Noaptea Muzeelor de la Cluj-Napoca participă 11 muzee, majoritatea fiind deschise gratuit publicului până la miezul nopţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici