"Noaptea Walpurgiei", regizat de Mihai Măniuţiu - Marele premiu al Festivalului de Dramaturgie Contemporană

Marele premiu al celei de-a XXI-a ediţii a "Festivalului de Dramaturgie Contemporană" de la Braşov, care s-a încheiat, vineri seară, cu Gala Laureaţilor, a fost câştigat de Teatrul Naţional din Cluj, cu spectacolul "Noaptea Walpurgiei", de Venedikt Erofeev, în regia lui Mihai Măniuţiu.

104 afișări
Imaginea articolului "Noaptea Walpurgiei", regizat de Mihai Măniuţiu - Marele premiu al Festivalului de Dramaturgie Contemporană

"Noaptea Walpurgiei", regizat de Mihai Măniuţiu - Marele premiu al Festivalului de Dramaturgie Contemporană (Imagine: teatrulnationalcluj.ro)

Potrivit actorului Ionuţ Caras de la Cluj, actorii au fost încântaţi de premiul primit, mai ales că premiera spectacolului a avut loc doar cu o lună în urmă faţă de data la care a avut loc Festivalul de la Braşov.

Juriul, format din trei critici de teatru, Andreea Dumitru, Oltiţa Cântec şi Doru Mareş, a acordat premiul pentru categoria "Cel mai bun actor" actorilor Marcel Iureş, pentru rolul "Tatăl lui Robert" din spectacolul "Acasă la tata" de Mimi Brănescu (Teatrul Act-Bucureşti) şi Ionuţ Caras de la Teatrul Naţional din Cluj pentru rolul "Gurevici" din spectacolul "Noaptea Walpurgiei" de Venedikt Erofeev.

Marcel Iureş a declarat că îl bucură faptul că împarte premiul cu un coleg mai tânăr, ca "într-o ştafetă a generaţiilor".

"Fiecare premiu reprezintă pentru mine o cărămidă pe care o pun la temelia carierei mele de actor. Premiul acesta îl văd şi ca pe o victorie a autoarei piesei şi a regizorului, care au reuşit să mă facă vizibil în doar un sfert de oră de prezenţă pe scenă", a declarat, vineri, presei, Marcel Iureş.

Premiul pentru cea mai bună actriţă a fost acordat actriţei Viorica Geantă Chelbea de la Teatrul "Sică Alexandrescu" Braşov, pentru rolul "Casieriţa" din spectacolul "Lapte negru" de Vasili Sigarev. Spectacolul teatrului de la Braşov a fost premiat şi pentru scenografie.

Alte două premii, premiul special al juriului şi premiul pentru regie, au fost acordate Teatrului "Maria Filotti" din Brăila pentru spectacolul "Omul pernă" de Martin McDonagh.

Festivalul de Teatru Contemporan de la Braşov este singurul festival dedicat exclusiv dramaturgiei contemporane din România şi a fost organizat de Teatrul "Sică Alexandrescu" în parteneriat cu Primăria Municipiului Braşov, Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Cultural şi UNITER, la festival participând zece spectacole de teatru din instituţii de cultură din ţară.

Festivalul s-a încheiat, vineri seară, cu spectacolul "Dialoguri şi fantezii în jazz", în regia lui Ion Caramitru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici