Nomad Theatrical Co. din New York prezintă spectacolul "Polanski Polanski" la Odeon

Nomad Theatrical Co. din New York prezintă spectacolul "Polanski Polanski", de Saviana Stănescu, la Sala Studio a Teatrului Odeon din Bucureşti.

65 afișări
Imaginea articolului Nomad Theatrical Co. din New York prezintă spectacolul "Polanski Polanski" la Odeon

Nomad Theatrical Co. din New York prezintă spectacolul "Polanski Polanski" la Odeon (Imagine: www.sibfest.ro)

Regia spectacolului "Polanski Polanski", în care joacă Grant Neale, este semnată de Tamilla Woodard.

Grant Neale a jucat prima oară la 15 ani într-o piesă scrisă şi regizată de fratele său mai mare Randy. De atunci a jucat în mai mult de 200 de spectacole de teatru, filme şi opere. Este director artistic la Nomad Theatrical Company din 1994 şi joacă şi regizează pe scena teatrală new yorkeză din 1987. A făcut parte din trupele "Jean Cocteau Repertory" şi "Ridiculous Theatrical Co." şi a jucat pe scenele teatrelor "The Ohio Theater", "The Ontological Hysterica", "Dixon Place", "P.S. 122", "The Kitchen", "Walker Space", "The Actors Playhouse", "La Mama", "The Mint Theater". A jucat în mai multe oraşe din SUA: Seattle, Los Angeles, San Francisco, Santa Fe, Phoenix, Tucson, Dallas, Ft. Lauderdale, Detroit, Milwaukee, Philadelphia, Boston, şi în străinătate la Berlin, Hamburg, Hanovra, Stockholm, Bucureşti şi Sibiu.

A regizat mai mult de 25 de spectacole, printre care "A douăsprezecea noapte" de W. Shakespeare, "Ofiţerul de recrutare" de George Farquhar, "Richard III" de W. Shakespeare, "Domnişoara Iulia" de A. Strindberg, "Piesă în două personaje" de Tennessee Williams şi "Redezvoltare" de Vaclav Havel. Este de asemenea profesor de actorie şi de mişcare scenică.

Compania Teatrală Nomad a luat fiinţă în 1994 la New York şi de atunci îşi desăvârşeşte misiunea artistică de a crea spectacole dominate de un vocabular fizic şi folosirea de elemente scenice care se metamorfozează în mâinile actorilor.

Nomad produce atât piese originale cum sunt cele două spectacole recente "Polanski Polanski" de Saviana Stănescu şi "The Fool's Lear" de Randy Neale, cât şi piese clasice de Tennessee Williams - "Piesă în două personaje", Vaclav Havel - "Redezvoltare", Ibsen - "Constructorul Solness", Stridberg - "Domnişoara Iulia" şi Shakespeare - "Richard III". De asemenea, Compania Nomad încurajează scrierea de noi piese prin spectacole lectură lunare, în ultimii trei ani citindu-se 35 de piese noi.

Saviana Stănescu este un dramaturg de origine română, care trăieşte la New York. Piesele sale au fost prezentate de multe ori atât în mediul internaţional, cât şi în SUA.

Printre producţiile recente după piesele sale se numără: "Aliens with extraordinary skills" off-Broadway, "Waxing West" (premiul de teatru inovativ pentru o piesă de teatru, New York 2007), "YokastaS Redux" la La MaMa Theatre, "Flag Stories" la TBG Theatre (parte a proiectului "Myth America", un colaj de texte scrise de Arthur Kopit, Theresa Rebeck, Israel Horowitz, Jason Grote, etc), "Suspendida" şi "Vicious Dogs on Premises" (împreună cu Witness Relocation) la Ontological Theatre, "Balkan Blues" la NYC Fringe Festival, proiectul "E-Dating" la Strasberg Institute for Theatre&Film, şi proiectul "I want what you have" la World Financial Center.

Saviana Stănescu a câştigat în 2007 premiul Marulic pentru cea mai bună piesă de teatru radiofonic europeană: "Bucharest Underground". În Stockholm, Suedia, piesa sa "White Embers" a fost produsă la Dramalabbet şi a ajuns în top trei al celor mai bune piese de teatru din 2008.

Saviana Stănescu a publicat cărţi de poezie şi piese de teatru, printre care: "The New York Plays", "Aliens With Extraordinary Skills", "Waxing West", "Final Countdown" (Franţa), "Lenin's Shoe" (Fisher Verlag, Germania), "Aurolac Blues", "Google me!" (poezie), "Black Milk (four plays)" şi "The Inflatable Apocalypse/ Apocalipsa gonflabilă" (cea mai bună piesă a anului desemnată de UNITER în 2000).

Primind o bursă de la Theatre Communication Group, între 2005-2007, Saviana Stănescu lucrat cu Lark Play Development Center, unde au fost prezentate "Waxing West" şi "Lenin's Shoe". A primit de asemenea o rezidenţă de creaţie între 2007-2008 la NYSCA cu "Women's Project" şi a avut o rezindenţă de scriitor la East Coast Artists al lui Richard Schechner. Deţine un master în studii performative (cu bursa Fulbright) şi un MFA în scriere dramatică (premiul de excelenţă în dramaturgie John Golden) de la York University, Tisch School of the Arts, acolo unde predă în prezent la Departamentul de teatru.

Ea a co-editat antologia de piese de teatru "Global Foreigners" (împreună cu profesoara de la NYU Carol Martin), dar şi "roMANIA after 2000" (cu profesorul de la CUNY Daniel Gerould). În prezent este director pentru schimbul est-european la The Lark Play Development Center.

Roman Polanski s-a născut la Paris în 1933 din părinţi polonezi. S-a mutat în Polonia împreună cu familia în 1937, imediat după izbucnirea celui de-al doilea război mondial. Părinţii săi nu au supravieţuit Holocaustului, fiind duşi în campusuri de concentrare. Polanski şi-a făcut studiile în Polonia, iar primul său film "Cuţitul în apă" (1962) a fost nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. De atunci a mai primit cinci nominalizări la Oscar, două premii Bafta, patru premii Cesar, un Golden Globe şi un Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes. În Anglia a realizat trei filme, iar din 1968 s-a mutat în America.

În 1969, soţia sa însărcinată, Sharon Tate, a fost omorâtă în Los Angeles de membri ai Familiei Manson. După moartea ei, care l-a afectat profund, Polanski s-a reîntors în Europa, locuind mai mult la Paris şi Gstaad, iar următorul film, "Macbeth", l-a realizat abia în 1971 în Anglia. În 1977, după o şedinţă foto în Los Angeles, a fost arestat pentru abuz sexual asupra unei fete de 13 ani şi a pledat vinovat la una dintre cele şapte acuzaţii legate de acţiunile sale. Pentru a evita condamnarea, Polanski a fugit din SUA în 1978. A fost din nou arestat 31 ani mai târziu, pentru două luni, în Elveţia, în timp ce se afla în drum spre decernarea unui premiu pentru întreaga carieră. A fost eliberat în iulie 2010, după ce guvernul elveţian a refuzat să-l extrădeze pe temeiuri legale.

Printre filmele regizate de Roman Polanski se numără "Balul vampirilor" (1967), "Un copil pentru Rosemary" (1968), "Cartierul chinezesc" (1974), "Căutare disperată" (1988), "Fecioara şi moartea" (1994) şi "Pianistul", ultima peliculă aducându-i lui Polanski un Oscar pentru regie, în 2003.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici