Noul film al lui Coppola - o meditaţie asupra timpului şi identităţii

La fel ca nuvela de Mircea Eliade pe care se bazează, noul film al lui Francis Ford Coppola, "Tinereţe fără tinereţe", este o meditaţie complexă şi plină de simboluri despre natura timpului, a limbajului şi a identităţii, scrie The New York Times.

1 afișare
Imaginea articolului Noul film al lui Coppola - o meditaţie asupra timpului şi identităţii

Noul film al lui Coppola - o meditaţie asupra timpului şi identităţii

Primul film al lui Coppola din ultimii zece ani, "Tinereţe fără tinereţe", a fost turnat în cea mai mare parte în România şi va fi prezentat în premieră la Festivalul de la Roma din octombrie, în timp ce premiera din Statele Unite este prevăzută pentru 14 decembrie.

Acţiunea filmului este un amestec de genuri, consideră ziarul citat. Iniţial, povestea profesorului Dominic Matei (interpretat de Tim Roth), care începe la Bucureşti în 1938, se aseamănă unui thriller de spionaj din perioada celui de-al doilea război mondial. Dar intriga politică se risipeşte odată ce Matei se îndrăgosteşte de o tânără care pare capabilă să călătorească înapoi în timp, iar filmul devine o combinaţie curioasă de film de dragoste, mister şi speculaţie filozofică.

"În siguranţa sa calmă, formală, în felul în care se descurcă fără efort cu dificile cadre-secvenţă şi întorsături narative, în eleganţa sa aproape clasică şi tonul reflexiv, «Tinereţe fără tinereţe» este în mod evident opera unui maestru, a unui artist matur care a uitat, probabil, mai multe despre realizarea filmelor decât vor şti vreodată toţi studenţii de azi de la şcoala de film de la U.C.L.A (University of California, Los Angeles - n.r.). Dar în alte privinţe, filmul pare opera unui om mult mai tânăr. Freamătă de ambiţie intelectuală şi, fără să fie declarat autobiografic, pare personal într-un fel intens şi onest", scrie The New York Times.

Autorul "Naşului" a declarat, de altfel, în mai multe rânduri, că atunci când s-a apucat de "Tinereţe fără tinereţe" - la care a lucrat cu o echipă formată preponderent din români - a vrut să facă un film în maniera în care l-ar face un student. Ţinta lui a fost un film cu adevărat independent. "Visul meu este să am cariera pe care mi-o doream când aveam 18 ani", a spus Francis Ford Coppola într-o conversaţie telefonică cu jurnalistul de la NY Times. "La debutul meu, nu m-am gândit nici un moment că voi fi un regizor de succes la Hollywood. În tinereţe, visam la o mare carieră, acum sper să am una mică".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici