"Nuntă în Basarabia", premiul special al juriului la Festivalul "Black Nights" din Tallinn

"Nuntă în Basarabia", cel de-al doilea lungmetraj semnat de regizorul Nap Toader (Napoleon Helmis), o coproducţie România/Republica Moldova/Luxemburg, a câştigat premiul special al juriului la Festivalul "Black Nights" din Tallinn, Estonia (12 noiembrie - 6 decembrie).

108 afișări
Imaginea articolului "Nuntă în Basarabia", premiul special al juriului la Festivalul "Black Nights" din Tallinn

"Nuntă în Basarabia", premiul special al juriului la Festivalul "Black Nights" din Tallinn (Imagine: Mediafax Foto)

Cel de-al doilea lungmetraj semnat de regizorul Napoleon Helmis (Nap Toader), o coproducţie România/ Republica Moldova/ Luxemburg, a fost prezentat în competiţia oficială EurAsia a Festivalului Internaţional "Black Nights" de la Tallinn.

"Nuntă în Basarabia", povestea unor tineri - el bucureştean, ea din Chişinău - proaspăt căsătoriţi, care decid să facă nuntă cu dar în speranţa că vor scoate banii necesari avansului pentru o locuinţă, a impresionat comitetul de selecţie al Tallinn "Black Nights" Film Festival, care a considerat pelicula "foarte umană şi emoţională" prin mesajul pe care îl promovează.

Preşedintele juriului EurAsia, cunoscutul producător rus Alexander Rodniansky, a declarat la gala de premiere a festivalului, care a avut loc vineri seară, că "Nuntă în Basarabia" este "un film care transmite un puternic mesaj de toleranţă şi speranţă" şi care a ajutat să fie înţeleasă realitatea unei regiuni puţin cunoscute, Basarabia, "un univers care celebrează bucuria de a trăi şi omenia".

Filmul a concurat în secţiunea EurAsia alături de pelicule semnate de Bahman Ghobadi - "No One Knows About Persian Cats", Gaspar Noe - "Enter The Void", Kira Muratova - "The Melody For a Street Organ" şi Gyorghi Palfi - "I am not your friend".

Pelicula "Nuntă în Basarabia" este coprodusă de Mediana Communication - Timişoara, OWH Studio - Chişinău şi Donat Etienne - Luxemburg, producătorul executiv fiind Dan Raţiu.

Filmul îi are în distribuţie pe Vlad Logigan, Victoria Bobu, Constantin Florescu, Igor Chistol, Viorica Geantă-Chelbea, Corina Druc, Silvia Berova şi Igor Caras. Imaginea filmului este semnată de Silviu Stavilă, muzica, de Anatol Ştefăneţ, montajul de Corina Stavilă, sunetul, de Mihai Bogos, iar scenografia şi costumele, de Svetlana Mihailiescu. Filmările s-au desfăşurat exclusiv la Chişinău, în perioada 7 - 30 iulie 2008.

Regizorul Napoleon Helmis a fost prezent la Tallinn, alături de actorul Constantin Florescu şi producătorii Daniel Burlac (România) şi Donat Etienne (Luxemburg), în perioada 1 - 5 decembrie.

Festivalul "Black Nights" de la Tallinn este un eveniment unic ce combină competiţia de lungmetraj cu o serie de programe dedicate filmelor de animaţie, filmelor studenţeşti şi filmelor pentru copii. Festivalul prezintă publicului estonian o selecţie cuprinzătoare a cinematografului mondial, cu un accent deosebit asupra producţiilor europene.

În programul celei de-a 13-a ediţii a festivalului au mai fost incluse filmul românesc "Francesca", în regia lui Bobby Păunescu, coproducţia "Katalin Varga" (Marea Britanie/ Ungaria/ România), în regia lui Peter Strickland, în secţiunea Panorama, şi "Caravana Cinematografică" (România/ Germania), de Titus Muntean, în secţiunea Forum.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici