O acuarelă de Theodor Aman, realizată pentru decorarea casei lui, la licitaţie, joi, în Capitală

Lucrarea "Paris donne la pomme d'or a Venus", acuarelă/hârtie, executată de Theodor Aman în perioada 1868 - 1870 pentru decorarea propriei case, estimată la un preţ cuprins între 25.000 şi 27.000 de lei, va fi scoasă la licitaţie joi seară în Capitală de casa Goldart, informează un comunicat.

34 afișări

Casa Goldart a pregătit pentru joi o licitaţie cu lucrări de artă modernă românească, care va avea loc la Sala Galateca a Bibliotecii Centrale Universitare, de la ora 19.00.

Cu această ocazie va fi prezentată o lucrare inedită semnată de Theodor Aman, un proiect realizat de acesta pentru decorarea propriei case, intitulat de autor "Paris donne la pomme d'or a Venus". Acuarela a fost executată de Aman între anii 1868 - 1870, perioadă în care şi-a construit casa (în prezent Muzeul Aman din Capitală).

Pentru decorarea locuinţei sale, Aman a realizat mai multe lucrări, precum "Triumful lui Apolon", "Diana şi Psihe", "Bătălia de la Calugareni" şi "Intrarea în Bucureşti a lui Mihai Viteazu după victoria de la Calugăreni". Schiţele pentru aceste lucrări se găsesc la Muzeul "Theodor Aman" şi provin din donaţia Anei Aman, soţia artistului.

"Paris donne la pomme d'or a Venus" este o lucrare inedită, cu valoare artistică şi documentară excepţională, executată de artist cel mai probabil pentru camera din faţa biroului său, dar care a rămas doar în stadiu de proiect.

Pe lângă aceasta, colecţionarii vor găsi pe simeze la licitaţia de joi a casei Goldart lucrări de pictură semnate de Nicolae Dărăscu ("Peisagiu românesc (din Vlaici), estimată la 45.000 - 50.000 de lei), Corneliu Baba ("Pagină de studiu (portret şi mâini)", 22.000 - 25.000 de lei), Marius Bunescu ("Casă", 22-000 - 24.000 de lei), Constantin Piliuţă ("Primăvară", 18.000 - 20.000 de lei), Kimon Loghi (Plajă la Bel-Meil, 17.000 - 20.000 de lei), Aurel Băeşu ("În faţa sobei", 17.000 - 19.000 de lei), Adam Bălţatu, Ion Irimescu şi Ion Pacea.

Expoziţia lucrărilor prezentate în licitaţie va fi deschisă publicului marţi şi miercuri, între orele 11.00 - 19.00, şi joi între orele 11.00 - 17.00, la Sala Galateca.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici