O artistă propune înscrierea atmosferei terestre în patrimoniul mondial UNESCO

O artistă americană a îndemnat Germania să solicite la UNESCO înscrierea atmosferei terestre în patrimoniul mondial, au anunţat, vineri, organizatorii Documenta, prestigioasa expoziţie de artă contemporană din oraşul Kassel, unde s-a născut această iniţiativă.

150 afișări
Imaginea articolului O artistă propune înscrierea atmosferei terestre în patrimoniul mondial UNESCO

O artistă propune înscrierea atmosferei terestre în patrimoniul mondial UNESCO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Artista Amy Balkin a trimis, joi, un dosar în acest sens ministrului german al Mediului, Peter Altmeier, însoţit de 50.000 de cărţi poştale semnate de vizitatorii expoziţiei Documenta, care şi-a deschis porţile la începutul lunii iunie şi va dura până pe 16 septembrie.

Amy Balkin îşi prezintă la Documenta instalaţia imaterială "Public Smog", ce constă mai ales dintr-un "parc public de aer pur fictiv şi efemer", întrucât a fost creat prin achiziţiile sporadice ale unor mici permise de emisie a gazelor de efect de seră. Ea propune publicului să cumpere aerul pe care îl respiră, pentru a denunţa cu ironie sistemul "problematic" din domeniul drepturilor de emisie de gaze, se afirmă pe site-ul proiectului.

Artista americană militează din 2006 pentru înscrierea pe lista patrimoniului mondial UNESCO a atmosferei terestre. Până în prezent, proiectul se loveşte de faptul că statele nu pot să propună situri aflate în afara frontierelor lor terestre şi maritime.

Cea de-a 13-a ediţie a Documenta, care se desfăşoară din cinci în cinci ani la Kassel, primeşte în acest an aproximativ 150 de artişti plastici din 55 de ţări, dar şi 100 de alţi participanţi provenind din alte domenii, precum literatura, economia, militantismul ecologic şi fizica cuantică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici