O autobiografie inedită semnată de Gala Dali, publicată în Spania

O autobiografie inedită a Elenei Diakonova, cunoscută sub numele Gala Dali, a fost lansată joi, la Barcelona, în acest volum fiind prezentate amintirile din copilărie ale soţiei pictorului Salvador Dali, dar şi câteva episoade din viaţa amoroasă a cuplului.

349 afișări
Imaginea articolului O autobiografie inedită semnată de Gala Dali, publicată în Spania

O autobiografie inedită semnată de Gala Dali, publicată în Spania (Imagine: www.wikipedia.org)

Sub titlul "La vie secrète. Journal inédit", această autobiografie scrisă în limba franceză, ilustrată cu fotografii şi cărţi poştale, evocă momente din copilăria petrecută în Rusia de Gala Dali, din călătoriile în Italia şi Statele Unite şi idila ei cu celebrul pictor.

Manuscrisul a fost descoperit în 2005, după ce a rămas ascuns timp de 50 de ani într-un cufăr în castel Pubol, situat în regiunea Girona din nord-estul Spaniei, pe care Dali l-a cumpărat pentru Gala. De altfel, Gala Dali a fost înmormântată pe această proprietate.

Cartea a fost tradusă de scriitorul şi jurnalistul Ignacio Vidal Foch.

Manuscrisul avea 106 pagini, dintre care 104 erau scrise într-o franceză "cu o ortografie imprecisă", cu cerneală neagră şi albastră, cu multe ştersături, a declarat scriitorul spaniol cu ocazia lansării volumului.

Montse Aguer, preşedinta Fundaţiei Gala-Salvador Dali, a spus că acele caiete arată o Gala "agitată, vulnerabilă şi pasională". Data exactă la care au fost scrise acele texte nu a putut fi determinată, însă, după câte se pare, manuscrisul datează din anii '50.

"Sunt convinsă că există şi alte pagini cu care am putea să completăm această operă, însă ele nu se află în posesia noastră", a adăugat Montse Aguer. Ea a spus că deţine şi alte scrisori ale Galei, scrise în limba rusă, însă într-un număr prea mic pentru a putea fi publicate.

Gala Dali, născută la Kazan în Rusia, într-o familie de intelectuali, s-a căsătorit cu poetul suprarealist Paul Eluard, care i-a făcut cunoştinţă apoi cu Dali, în 1929. Gala s-a căsătorit cu celebrul pictor în anul 1932.

Gala a murit în 1982, iar Dali a murit în 1989.

Salvador Dalí a fost un pictor spaniol, originar din provincia Catalonia, reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă. Graţie apariţiilor excentrice şi megalomaniei sale, Salvador Dalí a devenit rapid o vedetă mondială, reuşind să folosească forţa presei pentru a-şi spori averea şi gloria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici