O carte pe zi: "Imortaliştii", de Chloe Benjamin: Cum ţi-ai trăi viaţa, dacă ai şti ziua în care vei muri?

Un roman cu ambiţii, care se întinde pe parcursul câtorva decenii şi care încearcă să răspundă unei întrebări simple. Scriitoarea americană Chloe Benjamin a scris o carte remarcabilă pornind de la această concepţie: cum ţi-ai trăi viaţa, dacă ai şti ziua în care vei muri? Imortaliştii sunt cei care năzuiesc să evite moartea fizică sau măcar să o amâne. Există chiar o concepţie filosofică bazată pe această năzuinţă.

482 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Imortaliştii", de Chloe Benjamin: Cum ţi-ai trăi viaţa, dacă ai şti ziua în care vei muri?

O carte pe zi: "Imortaliştii", de Chloe Benjamin

"Iată cum a început totul: ca un secret, o provocare, o evadare din calea siluetei masive a mamei lor care le cerea să întindă rufe sau să scoată nenorocita de pisică din ţeavă ori de câte ori îi găsea lâncezind în dormitor. Puştii Gold au întrebat în stânga şi-n dreapta. Proprietarul unui magazin de obiecte de magie din Chinatown auzise de femeia de pe strada Hester. Bărbatul i-a spus Klarei că ar fi fost o nomadă, o femeie care călătorea din loc în loc prin ţară şi care îşi practica meseria. Înainte să plece Klara, proprietarul a ridicat un deget şi a dispărut în spate, de unde a revenit cu un cărţoi pătrat intitulat Cartea divinaţiei. Pe copertă erau desenaţi doisprezece ochi deschişi, înconjuraţi de simboluri. Klara i-a plătit 65 de cenţi şi a plecat spre casă, strângând cartea în braţe. Mai erau şi alţi locuitori de la numărul 72 de pe strada Clinton care o cunoşteau pe femeie. Doamna Blumenstein i-a povestit lui Simon că o întâlnise în anii 1950, la o petrecere extravagantă. După aceea i-a dat drumul schnauzerului pe treptele din faţă, pe care stătea Simon, iar câinele a depus cu promptitudine un căcăţoi ca o moviliţă, pe care doamna Blumenstein nu s-a sinchisit să îl adune.

- Mi-a citit în palmă. Mi-a spus că voi avea o viaţă lungă, a spus doamna Blumestein, aplecându-se în faţă pentru a da greutate afirmaţiei.

Simon şi-a ţinut respiraţia: doamna Blumenstein avea o halenă stătută, ca şi cum ar fi expirat acelaşi aer vechi de 90 de ani pe care-l inhalase în pruncie".

Romanul îi are în prim plan pe fraţii evrei Gold - Simon, Klara, Daniel şi Varya. Într-o dimineaţă din iulie 1969, copiii merg la o femeie de pe strada Hester, care le va spune data morţii şi alte detalii despre cum va decurge viaţa lor. Niciunul dintre ei nu uită data la care le-a prezis femeia că vor muri, dar fiecare urmează informaţia diferit: Simon decide să profite de fiecare clipă a vieţii sale şi să-şi recunoască orientarea sexuală (moare de SIDA); Klara îşi transformă viaţa într-o magie continuă (şi se sinucide); Daniel devine medic militar şi munca lui devine un mod de a trăi (e împuşcat); Varya, cea mai lucidă şi pragmatică dintre toţi patru, singura căreia i se spusese că va trăi până la 88 de ani, devine cercetător la institut faimos, studiind longevitatea şi cauzele îmbătrânirii. Toţi mor aproximativ la datele anunţate de ghicitoarea nomadă.

Un roman cu ambiţii, care se întinde pe parcursul câtorva decenii, şi care încearcă să răspundă unei întrebări simple: cum ţi-ai trăi viaţa, dacă ai şti ziua în care vei muri?

Chloe Benjamin - "Imortaliştii". Storia Books. Traducere din engleză de Miruna Voiculescu. 407 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici