O carte pe zi: „Cei mai frumoşi ani din viaţa lui Anton” de Norris von Schirach

„Cine vrea să înţeleagă Rusia de azi trebuie să citească romanul lui Norris von Schirach – o aventură literară temerară.“ — Viktor Erofeev

282 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Cei mai frumoşi ani din viaţa lui Anton” de Norris von Schirach

Dacă vreţi să aflaţi prin ce a trecut Rusia de la căderea lui Gorbaciov la ascensiunea lui putin, citiţi ceastă carte minunată. E scrisă de german care tăieşte la... Bucureşti.

Norris von Schirach s-a născut în 1963 la München, a studiat ştiinţele sociale şi economia la Universitatea din Konstanz, a lucrat în domeniul comerţului cu materii prime, mai întâi zece ani în Rusia, apoi în Kazahstan şi Australia. Cei mai frumoşi ani din viaţa lui Anton este primul său roman, apărut în 2018 sub pseudonim. Versiunea spaniolă, Los mejores años: una cronica rusa, a fost publicată în 2019. Norris von Schirach trăieşte şi scrie la Bucureşti. În această primă carte a sa descrie traumele şi excesele anilor ’90 prin care a trecut Rusia, dar şi experienţa sa în domeniul amteriilor prime şi a „dezmăţului” apărut o dată cu privatizarea (cam ca la noi).

Scriu editorii: „Rusia după eşecul lui Gorbaciov. Pe de-o parte, un teritoriu imens, cu bogăţii incomensurabile, o cultură măreaţă. Pe de altă parte, într-o degringoladă economică şi morală fără precedent, inimaginabilă chiar şi pentru cei mai dezabuzaţi expaţi. Unul dintre aceştia este Anton, aparent perfect integrat în configuraţia unei lumi ce se reinventează cu dezinvoltură şi fără scrupule. La un moment dat însă, Anton nu mai poate ţine pasul cu ea.”

„Când povesteşte despre un concert al lui Rostropovici dat la Conservator în cinstea prietenului său Aleksandr Soljeniţîn, despre întâlnirea de afaceri a lui Anton la un spectacol al Pinei Bausch şi despre condiţiile de muncă din minele din Siberia – prin toate acestea, Norris von Schirach ne face înţeleasă o lume care se îndreaptă inexorabil spre ceea ce continuă să fie astăzi: regimul lui Putin.“ — Julia Encke, Frankfurter Allgemeine Zeitung

„Anii ’90 sunt definiţi în Rusia în moduri foarte diferite: de la «libertate absolută» la «haos total». Oricât ar părea de ciudat, aceste aprecieri extreme au temeiurile lor. Ajungând la Moscova, germanul Anton descoperă din proprie experienţă cât de fragilă este graniţa dintre libertate şi haos. Această carte este pentru cei cărora le plac aventurile captivante, descrierile vii şi, nu în ultimul rând, umorul, care în Cei mai frumoşi ani din viaţa lui Anton combină spiritul năstruşnic rusesc cu rigoarea germană.“ — Evgheni Vodolazkin

Norris von Schirach – cei mai frumoşi ani din viaţa lui Anton. Traducere de Victor Scoradeţ. Editura Humanitas Fiction. Colecţia Raftul Denisei. 295 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici