O carte pe zi: „Ficţiune la feminin” de Elisabeta Lăsconi

Într-o cronică din 2013, Elisabeta Lăsconi remarca faptul că s-a produs o mutaţie decisivă în spaţiul literar:au început să se acorde premii celebre, Nobel şi Man Booker, şi femeilor. În deceniul dinainte trei scriitoare primiseră Premiul Nobel, adică un sfert din cele laureate în ultima 100 de ani.

141 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Ficţiune la feminin” de Elisabeta Lăsconi

Elisabeta Lăsconi (1957-2016) - absolventă a Facultăţii de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti (1980), doctor în litere (1998) la aceeaşi universitate cu o teză despre opera lui Sorin Titel - a predat limba şi literatura română în Capitală, iniţial la gimnaziu, ulterior în licee de prestigiu (Colegiul „I. L. Caragiale” şi Colegiul German „Goethe”). În regim de colaborare, a predat şi la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti. A publicat două cărţi, cea de faţă, postum, apărută anul acesta, şi Cărţi pereche în literatura română şi universală, Editura Meronia, în 2016. A fost coautor al mai multor manuale. A coloborat cu mai multe reviste culturale, inclusiv „Ziarul de duminică”, unde a avut mai mulţi ani o rubrică foarte interesantă şi căutată, „Ficţiune la feminin” – despre cărţi scrise de femei, în majoritate tarduceri.

Într-un interviu din urmă cu un deceniu, îmi declara: „Cred că sunt doar un pasionat cititor, de aici vine şi impresia (pură impresie!) că ştiu tot ce se întâmplă pe piaţa editorială, în zona traducerilor”.

Cartea pe care o semnalăm astăzi cuprinde textele apărute în rubrica amintită mai sus. Din păcate, nici editura, nici cel care a alcătuit volumul nu precizează absolut nicăieri că sunt texte apărute în revistă, nu se menţionează nicio dată, nu există măcar un paragraf despre activitatea Elisabetei Lăsconi, de autoare de eseuri, cronici şi articole de critică literară.

Din fericire, volumul începe cu o cronică apărută cam la jumătatea perioadei de colaborare, în octombrie 2013, care vorbeşte despre mutaţia decisivă în spaţiul literar, despre care am amintit la începutul textului nostru: „Premiile mai confirmă ideea susţinută de Virginia Woolf în eseul ei,acum, faimos – scriitoarele vor apărea când femeile vor avea privilegiul camerei separate care să le permită introspecţia şi reflecţia, pentru a fi ele însele, dincolo de rolurile sociale obligatorii.”

O carte minunată, instructivă şi din care veţi afla cât de multe cărţi admirabile scrise de femei au apărut la noi în prima jumătate a deceniului trecut.


Elisabeta Lăsconi – Ficţiune la feminin Cronici ale unor cărţi de proză scrise de femei. 9 septembrie 2010 -20 august 2015. . Editura UZP (Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România). 300 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici