O carte pe zi: "Homo sovieticus", de Alexandr Zinoviev. O radiografie satirică a sistemului totalitar sovietic

Cartea "Homo sovieticus", de Alexandr Zinoviev, este o radiografie satirică a sistemului totalitar sovietic şi a ajuns celebră în întreaga lume.

383 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Homo sovieticus", de Alexandr Zinoviev. O radiografie satirică a sistemului totalitar sovietic

O carte pe zi: "Homo sovieticus", de Alexandr Zinoviev

"Ce aveţi cu Europa Occidentală? m-a întrebat un localnic. Şi aşa aveţi prea mult pământ. Defrişaţi-vă Siberia şi lăsaţi-ne în pace! - Am vrea s-o facem, am spus, însă pune-te în locul nostru. În Siberia e frig şi mocirlă, pustietatea e nesfârşită şi roiesc ţânţarii şi musculiţele. Pe când la voi e confort şi bogăţie, iar peisajele sunt minunate. Unde-i mai bine? Nu ne mai tot trimiteţi în Siberia, ne-am săturat până-n gât de ea. Noi aici venim, în Europa. Şi apoi, cu timpul, o să vă trimitem noi pe voi în Siberia".

Homo sovieticus ("omul sovietic" în pseudo-latină) este un termen inventat de scriitorul sovietic şi sociolog Aleksandr Zinoviev, în cartea de faţă, apărută în 1981 (dar circula în samizdat încă din anii 70), şi se referă (sarcastic şi critic) la o categorie de persoane cu o stare de spirit specifică, create de guvernele din fosta Uniune Sovietică - şi, prin extindere, din fostul bloc estic comunist. Conotaţiile sunt în mod evident negative şi înfăţişa opusul a ceea ce societatea sovietică susţinea că a plămădit, adică opusul "omului nou".

Cartea, care este o radiografie satirică a sistemului totalitar sovietic, a ajuns celebră în întreaga lume. "Această carte se ocupă de Omul Sovietic - scria Zinoviev într-o minusculă prefaţă. El este bun om de tip nou. Îl vom prescurta prin HOMOCUS. Personal am o relaţie duplicitară cu această nouă creatură: îl iubesc şi îl dispretuiesc. Mă încântă şi mă îngrozeşte în acelaşi timp. Eu însumi sunt Homocus. În consecinţă sunt neiertător şi crud atunci când îl descriu. Judecaţi-ne, deoarece la rândul vostru veţi fi judecaţi de noi".

Aleksandr Zinoviev (1922 - 2006) a fost unul dintre cei mai cunoscuţi disidenţi sovietici, dar şi un personaj controversat. Logician de mare clasă, a scris romane şi eseuri cu mare impact. A fost profesor la Facultatea de filosofie a Universităţii din Moscova, autor al unor studii respectate de logică simbolică. S-a exilat la Munchen, la începutul anilor 80 şi a oferit unul dintre cele mai convingătoare diagnostice ale comunismului. Dar apoi a revenit în Rusia a devenit extrem de critic şi cu gorbaciovismul şi cu Boris Elţîn.

Scrisă la persoana întâi, cartea este o culegere de schiţe cu tâlc, în care adevăruri mari sunt spuse în cuvinte simple, aparent menite să stârnească râsul, dar care ascund, de fapt, adevăruri tragice - între Est şi Vest, între "sovietizaţi" şi "liberi" există o barieră de netrecut, care se bazează pe clişee şi perpetuează neînţelegeri. Mulţi s-au întrebat: De ce am mai citi azi o carte despre o realitate (aparent) desuetă? Pentru că, într-un limbaj curgător şi accesibil, Zinoviev ne oferă abil metode de înţelegere a unui nou tip uman - "Homo post-sovieticus", existent în toate ţările foste comuniste, prin urmare şi în România.

Traducătorul cărţii, Andi Ştefănescu, născut în 1949, a fost între 1971 şi 1980 actor la teatrele din Constanţa, Sibiu, şi la Teatrul Mic, din Bucureşti. S-a stabilit în Germania din vara lui 1980. Între 1980 şi 1995 a fost crainic, redactor şi redactor-şef adjunct al Redacţiei Ştiri din Departamentul Românesc al postului de radio "Europa Liberă". La desfiinţarea "Europei Libere", Andi Ştefănescu s-a reîntors la teatru şi film şi s-a aşezat uneori şi la masa de scris (declara că Zinoviev l-a convins să scrie şi el). A scris câteva scenarii de film, o piesă de teatru şi un roman – "Dincolo de farmecul nopţii", publicat tot la Editura Vremea.

Alexandr Zinoviev - "Homo sovieticus". În româneşte de Andi Ştefănescu. Editura Vremea, colecţia Fapte, idei, documente. 255 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici