O carte pe zi: „Mesagerul secret al lui Churchill”, de Alan Hlad

„Un roman istoric nemaipomenit despre curajul membrilor Rezistenţei în cel de-Al Doilea Război Mondial.” - The Akron Beacon Journal

199 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Mesagerul secret al lui Churchill”, de Alan Hlad

O carte pe zi: „Mesagerul secret al lui Churchill”, de Alan Hlad

39 din cei 470 de agenţi SOE (Direcţia de Operaţiuni Speciale a Marii Britanii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial) din Franţa erau femei, majoritatea îndeplinind misiuni de curierat şi transmisiuni radio. Multe dintre ele au fost princi, torturate şi ucise. Câteva dintre ele i-au devenit lui Alan Hlad sursă de insipiraţie pentru crearea personajului principal al romanului, Rose Teasdale.

Scriu editorii: „Mesagerul secret al lui Churchill este un roman inspirat de curajul femeilor din Direcţia de Operaţiuni Speciale (SOE), aşa-numita „armată secretă a lui Churchill“, precum şi de un raid aerian din cel de-Al Doilea Război Mondial, cunoscut sub numele de Operaţiunea Jericho, asupra căruia stăruie misterul până astăzi. În buncărul Trezoreriei din inima Londrei, figura lui Churchill insuflă respect şi, mai cu seamă, încredere, iar în Camera 60, o mână de telefoniste şi dactilografe speră ca devotamentul lor să contribuie la victoria Marii Britanii. Printre ele, Rose, care şi-a pierdut în război întreaga familie, îşi găseşte tot mai des refugiul în muncă. Solicitată să traducă la o întrevedere dintre De Gaulle şi Churchill, nu îşi imaginează că această discuţie va avea un impact hotărâtor asupra vieţii ei. Trimisă în Franţa, ce-i este familiară din copilărie, îl va întâlni pe tânărul Lazare Aron, alături de care va ajuta Rezistenţa Franceză şi va lupta pentru eliberarea Parisului ocupat de nazişti.”

„Hlad scotoceşte adânc în istorie, de unde scoate la suprafaţă câteva poveşti remarcabile, pe care le reuneşte într-una având-o în centru pe Rose şi rolul jucat de ea în Operaţiunea Jericho. Astfel, romanul devine unul captivant, plin de tensiune, cu situaţii de viaţă şi de moarte impresionante la fiecare pagină. Speranţa şi dragostea care unesc personajele şi caracterul evocativ al scriiturii lui Hlad fac din această carte una de neratat.“ — The Historical Novels Review


Alan Hlad – Mesagerul secret al lui Churchill. Tradcere din limba engleză şi note de Rodica Ştefan. Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei. 364 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici