O carte pe zi. „Opt zile la Ialta” de Diana Preston

O carte pe zi. „Opt zile la Ialta” de Diana Preston. „Ialta... a însemnat cu siguranţă o trădare, trădarea unei jumătăţi a Europei. Este o legendă.” - Joachim Fest.

183 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi. „Opt zile la Ialta” de Diana Preston

„O cronică plină de culoare a unor negocieri cu mize mari şi un studiu despre fragilitatea umană, paşii greşiţi şi gafele ideologice” - Washington Post.

„Povestea de la Ialta, contextul şi consecinţele sale dezvpăluie modul de gândire, tacticile, opţiunile disponibile şi reacţiile fiecăruia dintre principalii jucători: vicleanul, enigmaticul, dar grav bolnavul Roosevelt; Churchill, obosit de război, elcovent, deşi cam vorbăreţ, conştient de faptul că locul pe care îl ocupa Marea Britanie în lume deja scădea; şi Stalin, un atocrat hotărâtsă nu facă nicio concesie şi, dintre toţi cei trei lideri, cel mai sigur de tot ceea ce dorea să obţină şi de preţul pe care era dispus să-l plătească.”

Aceasta este concluzia (sau introducerea) acestei excelente cărţi despre ce s-a întâmplat acum mai bine de şaptezeci de ani şi cum a fost divizată Europa. O sinteză scrisă de un istoric britanic, premiată pentru cărţile sale.

Scriu editorii: „Ialta! Un nume care stârneşte încă pasiuni în rândul oamenilor din întreaga lume şi, mai mult ca sigur, în rândul celor din Europa. Dar ce s-a întâmplat, de fapt, la acea întâlnire memorabilă, desfăşurată în ultimele luni de război?

De-a lungul timpului, au apărut multe răspunsuri, mai mult sau mai puţin corecte, la această întrebare, însă cartea de faţă oferă un tablou complet, obiectiv şi panoramic. Cititorul va parcurge atent fiecare pas premergător întâlnirii, va pătrunde în mintea protagoniştilor şi, nu în cele din urmă, va descoperi ce se întâmpla pe front in acele zile fierbinţi ale anului 1945.

”Curând avea să se sfârşească războiul, să cadă Cortina de Fier, iar Stalin să proclame incompatibilitatea dintre comunism şi capitalism. Ialta nu a pus capăt decât războiului, nu şi sistemului de acţiune unilaterală, cum se dovedeşte şi astăzi.

„O relatare despre o piatră de hotar, în zorii Războiului Rece.” - Kirkus Reviews

„O carte vioaie şi nuanţată, care denotă perspicacitatea autoarei in privinţa principalelor personalităţi aflate pe scenă. Preston merge dincolo de ideea unei simple negocieri comerciale între trei oameni în vârstă, construind un tablou plin de viaţă, având ca fundal palatele ţariste, acolo unde a avut loc aceasta conferinţă memorabilă.” – „Times”.

Diana Preston - Opt zile la Ialta. Cum au configurat Churchill, Roosevelt si Stalin lumea postbelică. Traducere din limba engleză de Oana Barbu. 473 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici