O carte pe zi: „Orbi în tranziţie”, de Stelian Ţurlea

Un roman construit pe două planuri, pe două voci. Care, în ciuda aglomerării de întâmplări decisive, păstrează un fond de ingenuitate.

112 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Orbi în tranziţie”, de Stelian Ţurlea

Editura Integral continuă seria de reeditări ale romanelor lui Stelian Ţurlea cu „Orbi în tranziţie”.

Stelian Ţurlea este un autor prolific ale cărui cărţi acoperă diverse domenii: literatură propriu-zisă, literatură pentru copii, publicistică politică, însemnări de călătorie, traduceri. Romanul de faţă, care a fost publicat într-o primă ediţie în urmă cu douăzeci de ani, la Editura Pro, a fost amplu comentat la vremea respectivă, textele despre carte fiind adunate acum într-un Dosare de receptare critică. Spicuim câteva păreri:

„O frumoasă şi tristă poveste de dragoste, un love story din România confuză a acestor ani – scria Alex. Ştefănescu. În rolurile principale – un bărbat şi o femeie obosiţi de viaţă, care, întâlnindu-se, redevin tineri şi fericiţi. Nu pentru multă vreme. Minerii, grevele, vacarmul străzii, discursurile, huiduielile, performanţele profesionale, amatorismul agresiv, patetismul, demagogia, spectacolul oferit de mass-media, tot ceea ce constituie exaltanta, dar şi periculoasa dezordine din perioada de după 1989 inundă, ca un vârtej, existenţa celor doi şi în cele din urmă îi separă”.

„Romanul este un soi de naraţiune-confesiune, făcută cu mijloace literare economicoase (se poate vorbi de un grad zero al scriiturii, foarte aproape de stilul jurnalistic), plină de consi¬deraţii istorice, sociale şi mo¬rale. Este mai degra¬bă un roman al tranziţiei decât un love story”- Tudorel Urian.

„Curajoasă în concizie, în imprudenţele şi provocările unei sincerităţi patetice, anticalofilă în stil – o transmisie live a unui amor din zilele astea, ale noastre, „într-o lume în care dacă nu înjură, fiecare se gândeşte numai al el”, şi unde nefericirea – ca în toate poveştile valabile – îşi face datoria de cum simte vibraţia unui entuziasm” – Radu Cosaşu.

Toate aceste aspecte şi altele care privesc romanul, epoica la care se referă şi isprăvile autorului îân aceşti ani au fost relevate de vorbitorii lansării cele de-a doua ediţii.

Stelian Ţurlea:
E o bucurie să văd „Orbi în tranziţie” la a treia ediţie, o tristeţe pentru că e o carte despre nesfârşita trecere prin deşertul tranziţiei care ne afectează pe toţi şi constat că aproape nimic nu s-a schimbat în douăzeci de ani.

Stelian Ţurlea – Orbi în tranziţie. Ediţia a treia. Editura Integral, colecţia NOD. 182 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici