O carte pe zi: "Orient", de Stephan Abarbanell

În 1946, o tânără israeliană ce luptă împotriva britanicilor primeşte o misiune dificilă: trebuie să îl caute în Germania devastată de război pe omul de ştiinţă evreu Raphael Lind, despre care britanicii susţin că ar fi murit într-un lagăr, dar pe care fratele său din Ierusalim îl crede în viaţă.

165 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Orient", de Stephan Abarbanell

O carte pe zi: "Orient", de Stephan Abarbanell

Încă o carte cu un titlu nefericit sau necomercial, care trimite mai degrabă la o carte de istorie, nu la un roman. În traducerea franceză, „Călătoria Lilyiei” îmi pare mult mai atrăgător. Dar e, din fericire, un roman bine scris, istoric într-o măsură, thriller în altă măsură. Autorul, german de felul său, a studiat teologia la Hamburg, Tübingen şi Berkeley (Statele Unite), a fost capelan la University Hospital San Francisco, lucrează acum la un post de radio din Berlin şi trăieşte la Postdam.

Scriu editorii: „1946: Lilya Wasserfall, membră a mişcării de rezistenţă împotriva puterii britanice mandatare în Palestina, speră să ia parte la o acţiune de sabotaj, dar primeşte o misiune aparent neînsemnată. Trebuie să îl caute în Germania devastată de război pe omul de ştiinţă evreu Raphael Lind, despre care britanicii susţin că ar fi murit într-un lagăr de concentrare, dar pe care fratele său din Ierusalim îl crede încă în viaţă. Misiunea se dovedeşte o mare provocare, trezeşte interesul serviciului secret britanic şi pune pe urmele ei un individ misterios, care încearcă să o împiedice prin toate mijloacele să îl găsească pe Raphael Lind.”

Lilyia e un personaj foarte bine conturat, ataşant, care îşi continuă misiunea în ciuda obstacolelor şi descurajărilor. Ne ajută să să descoperim, dincolo de lagărele de concentrare, un alt chip al Germaniei, în plină tentativă de reconstrucţie. O Palestină în căutarea identităţii, o Germanie şi o Anglie zdruncinate după război, în a doua parte a anilor 40, o Europă în ruine. O anchetă personală şi politică, aproape de poveştile de spionaj şi de secretele de stat care trebuie bine apărate. Unele servicii secrete vor s-o împiedice pe Lilyia în misiunea ei, chiar o agresează, altele vor s-o ajute.

În Postfaţă, Stephan Abarbanell scrie: „Este o carte despre pierderi, dezrădăcinare, căutarea patriei şi un fel de mântuire. Se petrece în urmă cu foarte mulţi ani, dar se potriveşte şi zilelor noastre. Pentru că goana după patrie se agravează în vremuri de criză, de violenţe şi transformări revoluţionare, de dezintegrare şi de dezagregare a comunităţilor şi a statelor. În prezent se petrec asemenea lucruri sub ochii noştri, într-o lume a războaielor asimetrice, a idelologiilor înfrumuseţate religios şi a incapacităţii statelor de a reacţiona. Oamenii îşi asumă riscul de a afla un nou loc unde să vieţuiască, pentru că în patria lor au devenit apatrizi. Şi despre aceste lucruri vorbşte Orient. Şi în aceeaşi măsură despre speranţă, încăpăţânare şi curaj.”

Stephan Abarbanell - "Orient". Editura RAO. Traducere din limba germană de Cornel Stoenescu. 372 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici