O carte pe zi: „Sindromul Greta Garbo. Despre celebritate şi anonimat” de Aurora Liiceanu

462 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Sindromul Greta Garbo. Despre celebritate şi anonimat” de Aurora Liiceanu

O carte pe zi: „Sindromul Greta Garbo. Despre celebritate şi anonimat” de Aurora Liiceanu

„O lume fără legende ar fi o lume anostă. Anonimatul naşte legende.” Două exemple: Greta Garbo şi Jack Spintecătorul
 
 
Greta Garbo a trăit 85 de ani. S-a retras în plină glorie, la 36 de ani, după ce făcuse 28 de filme. Şi-a dorit să rămână anonimă până la sfârşitul vieţii, adică aproape o jumătate de secol! A fost o anomalie, s-a spus. „Vreau doar să fiu singură” – erau vorbele ei mereu citate. Călătorea sub nume false. Se deghiza. Se îmbrăca simplu, nu purta bijuterii impresionante. A avut iubiţi, dar s-a spus şi că ar fi bisexuală. Nu se distingea prin prezenţă mentală, avea geniu doar în faţa camerei de filmat. 
 
„A făcut doar şapte ani de şcoală. Unii biografi au scris că era o elevă silitoare, supusă, studioasă, lipsind în total de la şcoală doar puţin peste două săptămâni, când a fost bolnavă. Când muncea la grădină aranja să se ducă mai puţin la şcoală. Alţi biografi au scris că nu i plăcea şcoala, îi plăcea teatrul şi frecventa teatrul de amatori împreună cu unii prieteni sau punea în scenă reprezentaţii cu fratele şi sora ei. Îşi dorea să devină actriţă. A abandonat şcoala la 13 ani, pentru că tatăl ei a murit, la doar 47 de ani, şi familia a rămas fără mijloace de supravieţuire.”
 
Retragerea din lume nu a însemnat, însă, şi ieşirea ei din atenţia presei. „Este adevărat că jurnaliştii erau mereu pe urmele ei. Se scotocea în pubelele de lângă locuinţa ei, teleobiectivele erau aţintite spre ferestrele ei, iar fidelei ei menajere i s-au propus sume mari ca să trădeze secrete din viaţa Divinei”. 
 
„Şi în vremea când juca în filme, şi după ce s-a retras, ştia foarte bine că devenise un mit, o legendă. Ciudat este că tăcerea ei nu i-a descurajat pe oameni, care şi-au păstrat curiozitatea faţă de ea nu numai ca actriţă, ci şi ca persoană. Greta Garbo n-a pierit. Dimpotrivă, s-a scris mult despre ea, ziarele au comentat scandalurile privind moştenirea ei, faptul că au apărut false rude cu pretenţii, s-a scris şi despre numeroasele licitaţii la care s-au vândut colecţia ei de tablouri, obiecte de artă sau obiecte personale.”
 
Există 40 de site-uri referitoare la Greta Garbo în prezent, numeroase biografii şi filme documentare.
 
Scriu ediorii: „Astăzi, când celebritatea este considerată ca fiind echivalentă cu succesul în viaţă, cine mai vrea să fie anonim? Oamenii îşi postează opiniile şi fotografiile pe reţelele de socializare, în speranţa că le vor vedea cât mai mulţi şi că vor ajunge astfel vedete, chiar dacă la nivel micro. Când o asemenea mentalitate devine dominantă, o atitudine ca a Gretei Garbo poate părea de neînţeles. Artista care strălucea pe ecrane în anii 1920-1930 era renumită pentru insistenţa cu care îşi apăra viaţa privată de indiscreţia jurnaliştilor şi a fanilor: nu dădea interviuri şi nici autografe, nu participa la premierele filmelor sale, nu permitea să fie fotografiată pe stradă. Intrigată de personalitatea ei, Aurora Liiceanu face o analiză a fenomenului celebrităţii, de la imaginea pe care vedetele aleg să o prezinte publicului până la avantajele materiale şi costurile psihologice ale faimei.”
Concluzia: „O lume fără legende ar fi o lume anostă. Anonimatul naşte legende.”
 
Ca să ilustreze şi mai bine acest sindrom, psihologul Aurora Liicenau recurge şi la alt exemplu – al celebrului criminal JackSpintecătorul, al cărui chip nu este cunoscut. La Jack Spintecătorul ajunge şi prin articolele din 1928 ale lui Robert Desnos, un mare poet suprarealist puţin cunoscut, din păcate, cu câteva versuri celebre, mort la ieşirea dintr-un lagăr nazist.
 
O carte plină de invăţătură, care se citeşte extrem de uşor, ca tot ce a publicat Aurora Liiceanu şi care captivează. 
 
Aurora Liiceanu - Sindromul Greta Garbo. Despre celebritate şi anonimat. Editura Polirom. 204 pag.
 
 
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici