O colecţie de obiecte aparţinând lui Rimbaud, Verlaine şi Mallarmé, vândută cu 1,5 milioane de euro

O colecţie excepţională de obiecte - fotografii, manuscrise şi texte tipărite - care au aparţinut poeţilor Arthur Rimbaud, Paul-Marie Verlaine şi Stéphane Mallarmé, figuri emblematice ale poeziei franceze, a fost vândută de casa Sotheby's, miercuri seară, la Paris, cu suma de 1,5 milioane de euro.

103 afișări
Imaginea articolului O colecţie de obiecte aparţinând lui Rimbaud, Verlaine şi Mallarmé, vândută cu 1,5 milioane de euro

O colecţie de obiecte aparţinând lui Rimbaud, Verlaine şi Mallarmé, vândută cu 1,5 milioane de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit AFP, din cele 179 de obiecte scoase la licitaţie de Biblioteca Eric et Marie-Hélène B., 134 şi-au găsit cumpărător, iar în general preţurile de vânzare estimate de specialişti au fost respectate.

La această licitaţie au fost prezentate şi alte obiecte care au aparţinut unor contemporani ai celor trei mari poeţi francezi, precum Oscar Wilde, Tristan Corbière, Alfred Jarry şi Villiers de L'Isle-Adam.

Piesa de rezistenţă a evenimentului a fost un manuscris al poetului Stéphane Mallarmé, care a fost achiziţionat pentru suma de 96.750 de euro.

Obiectele licitate reprezintă adevărate mărturii ale relaţiilor dintre aceşti mari autori, precum cea dintre Rimbaud şi Verlaine şi cea dintre Oscar Wilde şi Alfred Douglas.

Celebra scrisoare adresată de Paul-Marie Verlaine bunului său prieten Ernest Delahaye, după ultima sa întâlnire cu Arthur Rimbaud, la Stuttgart, în februarie 1875, când acesta i-a încredinţat manuscrisul volumului "Illuminations", a fost cumpărată cu suma de 72.750 de euro.

Paul-Marie Verlaine, care pe atunci preda în Anglia, după ce a fost eliberat din închisoare, regreta în acea scrisoare "nebunia sa vinovată, trăită nu cu mult timp în urmă, din cauza căreia nu voia să mai trăiască decât pentru el (Arthur Rimbaud, n.r.) şi pentru aerul din jurul lui". Atât timp cât a trăit, Ernest Delahaye, decedat în 1930, nu a autorizat niciodată publicarea acestei scrisori.

Scrisoarea lui Oscar Wilde către amantul său, Alfred Douglas, pe care tatăl acestuia a prezentat-o în timpul procesului intentat poetului, a fost achiziţionată pentru suma de 39.150 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici