O compoziţie de Sergiu Celibidache, în premieră mondială, în direct, sâmbătă, la TVR Cultural

TVR Cultural va transmite sâmbătă, în direct de la Ateneul Român, concertul de închidere a primei ediţii a Festivalului Internaţional "Sergiu Celibidache", evenimentul fiind marcat de premiera mondială a compoziţiei semnate de Sergiu Celibidache "Haz de necaz"- o suită românească în 8 părţi.

325 afișări
Imaginea articolului O compoziţie de Sergiu Celibidache, în premieră mondială, în direct, sâmbătă, la TVR Cultural

O compoziţie de Sergiu Celibidache, în premieră mondială, în direct, sâmbătă, la TVR Cultural (Imagine: www.fundatia-celibidache.com)

Repertoriul acestui spectacol va mai cuprinde concertul pentru pian şi orchestră nr. 20 în re, KV 466, de Wolfgang Amadeus Mozart, şi "Ma mere l'oye" - de Maurice Ravel - în interpretarea Filarmonicii "George Enescu", sub bagheta dirijorului Mark Mast, în timp ce la pian se va afla Dan Grigore.

Partea întâi a concertului va fi transmisă pe TVR Cultural de la ora 19.50, iar partea a doua va începe la ora 21.20.

Prima ediţie a Festivalului Internaţional "Sergiu Celibidache" a fost un eveniment prilejuit de sărbătorirea - pe plan naţional şi internaţional, prin calendarul UNESCO - a 100 de ani de la naşterea marelui dirijor. Evenimentul a fost reflectat de TVR 1 şi TVR Cultural, care au programat transmisiuni speciale cu această ocazie.

Sergiu Celibidache, născut pe 28 iunie 1912, în oraşul Roman din judeţul Neamţ, a fost dirijor şi compozitor, membru de onoare al Academiei Române.

Sergiu Celibidache şi-a început cariera de dirijor la 33 de ani, la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Berlin, atunci când l-a înlocuit pe Wilhelm Furtwangler, în anii care au urmat după cel de-al doilea război mondial. În 1979, a devenit dirijorul principal al orchestrei pe care a transformat-o într-unul dintre cele mai bune ansambluri din lume şi de care i-a rămas legat numele: Orchestra Filarmonicii din Munchen. A dirijat sute de concerte, iar stilul său unic l-a făcut să fie considerat unul dintre cei mai apreciaţi dirijori din toate timpurile.

Muzicianul român a murit la vârsta de 84 de ani, pe 14 august 1996, în oraşul Neuville-sur-Essonne din Franţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici