O scrisoare a poetului Allan Poe către editorul unei reviste pentru femei, vândută cu 164.000 dolari

O scrisoare pe care Edgar Allan Poe a expediat-o în 1837 editorului-şef al unei reviste pentru femei, foarte populară în acea vreme, a fost vândută la licitaţie pentru suma de 164.000 de dolari.

310 afișări
Imaginea articolului O scrisoare a poetului Allan Poe către editorul unei reviste pentru femei, vândută cu 164.000 dolari

O scrisoare a poetului Allan Poe către editorul unei reviste pentru femei, vândută cu 164.000 dolari

Allan Poe i-a trimis editoarei Sarah Josepha Hale, ea însăşi o figură cunoscută din literatura americană şi autoare a poeziei pentru copii "Mary Had a Little Lamb", o scrisoare redactată pe o singură pagină, în care refuza invitaţia acesteia de a publica un articol în revista pe care ea o edita în acea vreme.

Licitaţia a fost organizată miercuri, de casa RR Auctions, cu sediul în New Hampshire.

În acea scrisoare redactată cu opt ani înainte de publicarea celebrului său poem "The Raven", Edgar Allan Poe, pe atunci critic literar pentru o revistă din Richmond, îi explică lui Hale faptul că era prea ocupat cu proiectele sale literare şi că fusese bolnav în ultimele luni.

Godey's Lady's Book, revista pe care o publica Sarah Josepha Hale, era una dintre cele mai populare publicaţii pentru femei din acea vreme şi prezentase deja articole scrise de autori americani consacraţi, precum Nathaniel Hawthorne, Oliver Wendell Holmes şi Washington Irving.

Sarah Josepha Hale a rămas în istorie şi pentru faptul că s-a aflat printre persoanele care au contribuit la instaurarea Sărbătorii Recunoştinţei în Statele Unite.

Scrisoarea a fost achiziţionată de un colecţionar de pe coasta de vest a Statelor Unite, care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Un document care conţinea primele opt strofe din poezia "For Annie" de Allan Edgar Poe, scrise de mână, s-a vândut cu 690.000 de dolari în 2009.

Edgar Alan Poe (1809 - 1849) s-a născut la Boston, Massachusetts. Şi-a început studiile la Universitatea din Virginia, apoi, după o scurtă perioadă de timp petrecută în armată, a început să publice articole de critică în periodice literare, devenind celebru pentru stilul său caustic, riguros, de o înaltă ţinută intelectuală şi cu o largă deschidere filozofică.

Două dintre eseurile sale, "Principiul poetic" şi "Filozofia compoziţiei", au rămas până în prezent repere de neocolit ale poeticii moderne. Considerat unul dintre cei mai provocatori scriitori ai secolului XIX, cu o influenţă considerabilă în literatura americană şi europeană, părinte al prozei poliţiste şi precursor al romanului SF şi horror, şi-a început cariera literară ca poet (cu "Tamerlane and Other Poems", 1827, "Poems", 1831). Singurul său roman finalizat, "The Narrative of Arthur Gordon Pym" ("Povestea lui Arthur Gordon Pym"), este publicat în 1838, iar primul volum de povestiri, "Tales of the Grotesque and Arabesque", apare în 1840. Însă cartea care îl va impune definitiv în atenţia publicului este "The Raven and Other Poems" (1845). Prin intermediul traducerilor lui Baudelaire, care îl descria ca pe "cel mai important scriitor al epocii", reputaţia sa europeană începe totodată să capete un contur bine definit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici