O statuie de bronz a lui Buddha, în valoare de 1,5 milioane de dolari, a fost furată de la o galerie din Los Angeles

O statuie din bronz a lui Buddha, evaluată la 1,5 milioane de dolari, a fost furată săptămâna trecută din locaţia din Los Angeles a Galeriei Barakat.

282 afișări
Imaginea articolului O statuie de bronz a lui Buddha, în valoare de 1,5 milioane de dolari, a fost furată de la o galerie din Los Angeles

Sursa foto: Barakat Gallery

Se crede că sculptura furată a fost iniţial comandată ca piesă centrală a unui templu şi datează din perioada Edo a Japoniei (1603-1867), o perioadă deosebit de prosperă pentru naţiune şi piesele sale de artă..
 
Paul Henderson, directorul locaţiei Barakat din Los Angeles, a estimat că sculptura are o înălţime de aproximativ 1,5 metri şi cântăreşte aproximativ 250 de kilograme.
 
"Avem înregistrări video de la camerele de supraveghere care arată cum cineva a venit cu un camion la ora 02:30 luni dimineaţa. Acesta a coborât, a spart poarta aleii de acces, apoi a folosit un obiect asemănător unui cărucior pentru a scoate sculptura, iar apoi a încărcat-o în camion", spune Henderson. "A fost o singură persoană. Este şocant pentru noi cum a fost capabil să mute statuia, dar se pare că a fost. A durat aproximativ 25 de minute în total şi apoi a plecat imediat."
 
Din cauza dimensiunii şi greutăţii sale relativ mari, sculptura a fost adăpostită în curtea galeriei, în principal printre lucrări realizate din piatră şi marmură, şi pentru că hoţul s-a mişcat relativ repede şi a vizat doar acest singur obiect înainte de a pleca cu el într-un camion, galeria presupune că furtul a fost premeditat, relatează The Art Newspaper.
 
Sculptura în sine este atribuită unui artist pe nume Tadazou Iinuma, iar o inscripţie de pe ea se traduce astfel: "Produs de Tadazou Iinuma, primul an de Shouho, Kanoe. Solicitată de Ryozen, maestru al partidului religios Shingon, Dainichi-Nyorai, Templul Yudo-no-San, din cea mai înaltă clasă socială." Inscripţia implică faptul că lucrarea a fost comandată de un oficial religios pe nume Ryozen şi a fost probabil instalată cândva în Templul Yudo-no-San, un loc sfânt de pe Muntele Yudono din Japonia.
 
"Suntem cu toţii foarte nedumeriţi. În mod evident, este o piesă de mare valoare, este importantă, iar din punct de vedere estetic este un obiect foarte interesant şi unic", adaugă Henderson. "Este în mod clar o sculptură de templu din acea perioadă, iar dimensiunea şi execuţia o fac un obiect foarte rar, aşa că nu este ceva ce ai găsi pe piaţă, ceea ce înseamnă că nu este ceva ce ar putea fi revândut cu uşurinţă. Încă încercăm să ne dăm seama care a fost motivul şi ce crede hoţul că va face cu această sculptură."
 
El adaugă că, în prezent, galeria nu are nicio pistă, dar colaborează cu Departamentul de Poliţie din Los Angeles şi cu firmele vecine în încercarea de a identifica hoţul.
 
Anul trecut, locaţia Barakat Gallery din Londra a returnat voluntar două artefacte nepaleze despre care s-a constatat că au fost furate din templele de lângă Kathmandu în anii 1980.
 
Galeria Barakat, care are locaţii şi în Londra, Seul şi Hong Kong, şi-a deschis locaţia din Los Angeles în 2017.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici