O versiune inedită a Cinei cea de taină a lui Da Vinci, prezentată de Peter Greenaway - VIDEO

O versiune multimedia a "Cinei cea de taină" a lui Leonardo da Vinci, realizată de cineastul britanic Peter Greenaway, va fi prezentată la New York în decembrie, au anunţat reprezentanţii sălii de expoziţie Arsenal, una dintre cele mai importante din oraşul american, informează AFP.

74 afișări
Imaginea articolului O versiune inedită a Cinei cea de taină a lui Da Vinci, prezentată de Peter Greenaway - VIDEO

O versiune inedită a Cinei cea de taină a lui Da Vinci, prezentată de Peter Greenaway (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Experienţa reprezintă "o manipulare a luminii, sunetului şi iluziei teatrale", care creează "un mediu dinamic şi permite ca opera lui Da Vinci să fie văzută din diverse perspective", potrivit comunicatului emis de Arsenal, o fostă armurărie situată în nord-estul cartierului Manhattan.

Expoziţia include o replică exactă a picturii murale realizate în secolul al XV-lea pe un zid al mănăstirii Santa Maria Delle Grazie din Milano, considerată una dintre operele majore ale Occidentului.

Originalul are o înălţime de 4,6 metri şi o lungime de 8,8 metri, ca şi versiunea realizată de Greenaway, care va fi prezentată publicului în perioada 3 decembrie - 11 ianuarie.

Vizitatorii vor putea, mai întâi, să vizioneze, timp de 40 de minute, o animaţie sonoră despre pictura renascentistă. Ei vor trece apoi într-o sală care recreează mănăstirea milaneză, pentru a admira copia "Cinei", şi vor putea vedea, de asemenea, un performance multimedia realizat de Peter Greenaway, inspirat de "Nunta din Cana" de Paul Veronese.

"Peter Greenaway conduce vizitatorul prin coregrafii care destructurează şi reconstruiesc opera lui Leonardo într-o incredibilă fantezie multimedia", a declarat Rebecca Robertson, preşedinte al Arsenal.

Greenaway a realizat experimente similare cu "Rondul de noapte" al lui Rembrandt, în 2006, la Amsterdam, cu "Cina cea de taină" a lui Leonardo da Vinci, în 2008, la Milano, şi cu "Noces de Cana", la Bienala de la Veneţia din 2009.

Pictura este o artă omniprezentă în opera cinematografică a lui Peter Greenaway, celebru pentru filme precum "Burta arhitectului/ The Belly of an Architect" (1987), "Bucătarul, hoţul, soţia hoţului şi amantul ei/ The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover" (1989) şi "Cartea de căpătâi/ The Pillow Book" (1996).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici