Oamenii de ştiinţă confirmă teoria susţinută de mult timp despre ceea ce l-a inspirat pe Monet

  • Într-o scrisoare către soţia sa din martie 1901, pionierul pictor francez Claude Monet a deplâns vremea rea ​​care l-a împiedicat să lucreze, precum şi un alt impediment evident în calea creativităţii sale.
  • Monet, care acum este sărbătorit ca fondator al impresionismului, a fost la Londra în timpul uneia dintre cele trei călătorii pe care le-a făcut în oraş între 1899 şi 1901, care a produs peste 100 de picturi.
  • Referirea lui la fum, care ar fi venit din abundenţă de la motoarele cu abur ale bărcilor şi trenurilor, ca o potenţială scânteie creativă pare să susţină o teorie a unor istorici de artă despre ceea ce se afla în spatele brumei distinctive de vis din opera lui Monet.
  • Acum, un studiu recent realizat de oamenii de ştiinţă climatic a găsit noi dovezi care să confirme acest lucru.
835 afișări
Imaginea articolului Oamenii de ştiinţă confirmă teoria susţinută de mult timp despre ceea ce l-a inspirat pe Monet

Oamenii de ştiinţă confirmă teoria susţinută de mult timp despre ceea ce l-a inspirat pe Monet

Totul este la fel de bun ca mort, fără tren, fără fum, fără barcă, nimic care să excite puţin inspiraţia”, a scris Monet în scrisoare. 

Lucrez la poluarea aerului şi în timp ce vedeam picturile lui Turner, Whistler şi Monet la Tate din Londra şi Musée d'Orsay din Paris, am observat transformări stilistice în lucrările lor”, a spus Anna Lea Albright, cercetător postdoctoral la Le Laboratoire de Météorologie Dynamique. la Universitatea Sorbona din Paris, într-un interviu telefonic pentru CNN

Contururile picturilor lor au devenit mai neclare, paleta a apărut mai largă, iar stilul s-a schimbat de la mai figurativ la mai impresionist: acele schimbări sunt în concordanţă cu aşteptările fizice cu privire la modul în care poluarea aerului influenţează lumina”, a adăugat ea.

Au fost analizate peste 100 de picturi ale lui Monet şi ale pictorului britanic Joseph Mallord William Turner, care a fost activ înaintea lui Monet, cu scopul de a găsi o bază empirică pentru ipoteza că picturile surprind ceruri tot mai poluate în timpul Revoluţiei Industriale. Accentul s-a pus pe aceşti doi artişti, deoarece au pictat în mod prolific peisaje şi peisaje urbane, adesea cu motive repetate, potrivit autorilor studiului.

O cronică vizuală a schimbărilor atmosferice

În perioada acoperită de picturi, 1796 - 1901, o cantitate imensă de cărbune a fost extrasă pentru a susţine producţia industrială şi motoarele cu abur. Numai Marea Britanie a trecut de la producerea de 2,9 milioane de tone de cărbune pe an în 1700 la 275 milioane de tone până în 1900, ceea ce a dus la poluarea vizibilă a aerului care a cauzat probleme de sănătate pe scară largă. Funinginea de la cărbune a creat o ceaţă deasă şi întunecată, iar numărul zilelor de ceaţă din Londra a crescut de trei ori între 1850 şi 1890, de la 25 la 75 pe an, potrivit Biroului Naţional de Cercetare Economică.
 
În general, poluarea aerului face ca obiectele să pară mai neclare, îngreunează identificarea marginilor lor şi conferă scenei o nuanţă mai albă, deoarece poluarea reflectă lumina vizibilă de toate lungimile de undă”, a spus Albright.
 
Picturile descriu schimbările istorice din mediul atmosferic, potrivit cercetătorilor, şi în special creşterea emisiilor de dioxid de sulf, un poluant derivat din cărbune care provoacă ploi acide şi probleme respiratorii. Legătura depăşeşte evoluţia artistică şi stilul, notează cercetătorii, pentru că Londra şi Paris, unde îşi aveau sediul Turner şi, respectiv, Monet, s-au industrializat în momente diferite şi în ritmuri diferite, ceea ce se reflectă în lucrări.
 
O dovadă suplimentară, potrivit lui Albright, vine din mediul artiştilor, în special interesul lui Turner pentru înţelegerea ştiinţifică tot mai mare a cerului la acea vreme şi scrisorile lui Monet, care evidenţiază influenţa poluării aerului asupra creativităţii sale. Într-un altul, îi spune soţiei sale că a fost „îngrozit” de lipsa de ceaţă, dar a fost mângâiat când „s-au aprins focurile şi s-au întors fumul şi ceaţa”.

Ştiinţă versus Stil

Jonathan Ribner, profesor de artă europeană la Universitatea din Boston, a fost printre primii istorici de artă care au sugerat o legătură între munca celor doi artişti şi poluare, într-un eseu din 2004 scris pentru „Turner Whistler Monet”, o expoziţie de 100 de picturi impresioniste care a făcut turnee în Toronto, Paris şi Londra.
 
Când am văzut studiul, am fost încântat pentru că sugerează într-adevăr o justificare a ceea ce scriam acum aproape două decenii, şi anume că poluarea aerului este un factor contextual semnificativ pentru unele picturi din secolul al XIX-lea”, a spus Ribner într-un interviu telefonic.
 
Turner şi Monet sunt ambii artişti care au trebuit să meargă în locuri pentru a vedea anumite condiţii”, a adăugat el. „A existat acest fenomen de turism de ceaţă, în care vizitatori francezi precum Monet au mers la Londra în mod deliberat pentru a vedea ceaţa, pentru că le plăcea efectele atmosferice. Nu-i plăcea când ceaţa era atât de deasă încât pur şi simplu nu putea vedea nimic. , dar îl ura când nu era ceaţă şi era cer albastru, pentru că nu semăna cu Londra. Se pare că a distrus unele dintre acele pânze cu un cer senin."
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici