Olga Tudorache a primit Premiul de Excelenţă UNITER

Actriţa Olga Tudorache a primit, luni seară, Premiul de Excelenţă al Uniunii Teatrale din România (UNITER), distincţia fiind acordată în cadrul Galei UNITER, care a avut loc într-un platou al Televiziunii Române.

133 afișări
Imaginea articolului Olga Tudorache a primit Premiul de Excelenţă UNITER

Olga Tudorache a primit Premiul de Excelenţă UNITER (Imagine: Mediafax Foto)

Actriţa Oana Pellea a primit premiul în numele marii actriţe, Olga Tudorache fiind în turneu cu spectacolul "Noiembrie". Oana Pellea a spus că "orice atribut acordat Olgăi Tudorache" este prea mic şi "orice plecăciune, prea umilă", spunând despre aceasta că face parte din "patrimoniul naţional".

Născută în 1929, Olga Tudorache a absolvit Institutul de Teatru în 1951. De la absolvire până în 1966, actriţa a jucat la Teatrul Tineretului din Bucureşti.

Din 1966 până în 1978, Olga Tudorache a jucat la Teatrul Mic din Bucureşti. A mai jucat în spectacole la teatrele Nottara, Naţional şi Metropolis.

Din 1976, Olga Tudorache a fost conferenţiar universitar la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale", la catedra de actorie. Ca profesor, a îndrumat şase promoţii de studenţi. În 2000 s-a retras definitiv din învăţământ.

Printre spectacolele în care a jucat se numără "Antoniu şi Cleopatra" (1961), de Shakespeare, "Cântăreaţa cheală", de Eugen Ionescu (1965), "După cădere", de Arthur Miller (1972), "Amintirile Sarah-ei Bernhardt", de John Murrell (1985), "Regina mamă", de Manlio Santanelli (1997), "Noiembrie" (2003) şi "Peşte cu mazăre" (2004), ultimele două scrise de Ana Maria Bamberger.

Printre filmele în care a jucat se numără "Domnişoara Aurica" (1986), de Şerban Marinescu, "O vară de neuitat" (1993), de Lucian Pintilie, şi "Faraon" (2004), de Sinişa Dragin.

Recent, Olga Tudorache a jucat în filmul "Cendres et sang", debutul în regie al actriţei franceze Fanny Ardant, o coproducţie a Libra Film.

În 2001, actriţei i-a fost acordat Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Ofiţer. A mai primit cinci premii UNITER, printre care distincţia pentru întreaga activitate, în 1995.

Olga Tudorache este cunoscută, de asemenea, pentru discreţia sa, refuzând să apară în public sau să dialogheze cu presa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici