Omagiu pentru Sergiu Nicolaescu. Actorii au vorbit despre regizor: "Era un om căsătorit cu filmul, filmul era viaţa lui"

Actorii Marin Moraru, Dorel Vişan şi Stela Popescu s-au numărat printre artiştii care au vorbit despre Sergiu Nicolaescu joi seară, la Cinema Patria din Capitală, în cadrul unui eveniment omagial organizat de RADEF RomâniaFilm.

797 afișări
Imaginea articolului Omagiu pentru Sergiu Nicolaescu. Actorii au vorbit despre regizor: "Era un om căsătorit cu filmul, filmul era viaţa lui"

Omagiu pentru Sergiu Nicolaescu. Actorii au vorbit despre regizor: "Era un om căsătorit cu filmul, filmul era viaţa lui" (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Colaboratorii regizorului, care a murit la începutul anului, şi-au amintit mai multe momente din viaţa lui Sergiu Nicolaescu şi i-au adus acestuia un omagiu. Printre aceştia s-au numărat Valentin Uritescu, Dorel Vişan, Nae Lăzărescu, Vasile Muraru şi Marin Moraru. Printre altele, actriţa Stela Popescu a spus că "Sergiu Nicolaescu era un om căsătorit cu filmul, filmul era viaţa lui".

Evenimentul dedicat lui Sergiu Nicolaescu a fost moderat de directorul Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor RomâniaFilm (RADEF), Marius Iuraşcu. Acesta şi-a amintit momentul, de anul trecut, când a fost inaugurat cinematograful "Sergiu Nicolaescu" din Târgu-Jiu.

Primul care a vorbit joi seară despre Sergiu Nicolaescu a fost actorul Vladimir Găitan, care a descris evenimentul omagial drept "un moment de normalitate", în seria de scandaluri apărute în presă după înmormântarea regizorului.

"Să ne grăbim să vorbim cât mai trăim, căci cei care te urmează te judecă cum vor", a spus, la rândul său, actorul Dorel Vişan.

De altfel, foarte mulţi apropiaţi ai lui Sergiu Nicolaescu au vorbit despre relaţia pe care acesta o avea cu meseria sa.

"Ne-a părăsit un om pentru care cinematografia a fost totul. Nu ştia de odihnă, nu ştia de mâncare, nu ştia de nimic. Pentru el, personalitatea lui se transpunea numai în filmare şi în masa de montaj. A fost unul dintre cei mai prolifici regizori de film din România şi, de acum înainte, vă atrag atenţia că de acum încolo niciun alt regizor nu îl va putea egala", a spus şi Marin Moraru.

Vasile Muraru l-a numit, de asemenea, pe Sergiu Nicolaescu "Domnul Film".

În timpul evenimentului a fost proiectat şi un colaj de 14 minute cu fragmente din filmele lui Sergiu Nicolaescu, acelaşi colaj care a fost prezentat la sfârşitul anului trecut la inaugurarea cinematografului "Sergiu Nicolaescu" din Târgu-Jiu.

După proiecţia acestui fragment a vorbit senatorul Toni Greblă, care şi-a amintit de momentul inaugurării cinematografului "Sergiu Nicolaescu", dar a şi menţionat că, în primăvara acestui an, Sergiu Nicolaescu va primi o stea onorifică pe aleea principală a municipiului Târgu-Jiu, alături de steaua lui Constantin Brâncuşi.

"Asigur familia, dar şi pe dumneavoastră, că în judeţul Gorj, în judeţul în care s-a născut (...), autorităţile locale vor apăra memoria marelui cineast Sergiu Nicolaescu (...) şi ar primi cu recunoştinţă o parte din cenuşa din urna funerară, dacă familia va considera că şi acolo trebuie să existe un semn al prezenţei maestrului Sergiu Nicolaescu", a adăugat Toni Greblă.

De altfel, Sergiu Nicolaescu a primit postum Ordinul Cultural Naţional din partea Societăţii Culturale "Constantin Brâncuşi", care este condusă de scriitorul Laurian Stănchescu.

În timpul evenimentului au mai vorbit, printre alţii, Sorin Ilieșiu, Laurenţiu Damian, Ileana Stana-Ionescu, Ion Besoiu, dar şi cascadori care au lucrat cu Sergiu Nicolaescu de-a lungul timpului.

Cu aceeaşi ocazie, Marius Iuraşcu, directorul RADEF RomâniaFilm, a declarat că anul viitor, cel mai probabil, cinematograful "Arta" din Sibiu va primi numele actorului Ion Besoiu.

Evenimentul omagial s-a încheiat cu proiecţia filmului "Mihai Viteazu", de Sergiu Nicolaescu.

Sergiu Nicolaescu a decedat joi, la ora 8.20, în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, a anunţat Spitalul Elias, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012 şi recent fusese operat de peritonită.

Trupul neînsufleţit al lui Sergiu Nicolaescu a fost incinerat sâmbătă, la crematoriul Vitan Bârzeşti din Bucureşti, cu onoruri militare, la ceremonie participând familia, prietenii şi apropiaţii regizorului, printre care s-a aflat şi fostul preşedinte Ion Iliescu.

Cineastul Sergiu Nicolaescu a strâns, la capătul unei cariere de peste 40 de ani, o colecţie impresionantă de peste 60 de filme, în care a îmbrăcat, pe rând sau, uneori, chiar în acelaşi timp, haina de regizor, scenarist şi actor, cu o abilitate neobişnuită.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici