Sergiu Nicolaescu ar putea primi, post mortem, titlul de cetăţean de onoare al Aradului

Regizorul Sergiu Nicolaescu ar putea primi, post mortem, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Arad, potrivit unui proiect care va fi supus dezbaterii Consiliului Local, urmând să fie ridicată şi o statuie a cineastului.

311 afișări
Imaginea articolului Sergiu Nicolaescu ar putea primi, post mortem, titlul de cetăţean de onoare al Aradului

Sergiu Nicolaescu (Imagine: Mihai Dascalescu/ Mediafax Foto)

Consilierul local din Arad Ionel Ciupe (PNL) a anunţat joi că a iniţiat un proiect de hotărâre prin care regizorul Sergiu Nicolaescu să fie declarat post mortem cetăţean de onoare al municipiului.

Proiectul a fost înregistrat la secretariatul Primăriei Arad, urmând să fie programat spre dezbatere într-o şedinţă viitoare a Consiliului Local.

Potrivit consilierului local, "Sergiu Nicolaescu va rămâne în memoria colectivă naţională şi în special arădeană şi de aceea merită toată recunoştinţa şi consideraţia".

"Activitatea domniei sale este legată şi de Arad, în perioada 2000-2004 Sergiu Nicolaescu reprezentând cu cinste şi demnitate oraşul în Parlamentul României, în calitate de senator. Sergiu Nicolaescu a stimat Aradul şi momentul revoluţionar de la 1989 petrecut aici, imortalizând în filmul «15» imagini filmate în municipiu", a declarat consilierul.

Potrivit proiectului, după acordarea titlului ar urma să fie ridicată o statuie înfăţişându-l pe regizor, în faţa Cinematografului Dacia, care ar urma să îi poarte numele.

Contactaţi de corespondentul MEDIAFAX, liderii judeţeni ai PNL şi PSD, Ioan Cristina şi Dorel Căprar, au declarat că vor susţine acest proiect şi le vor recomanda consilierilor liberali şi social-democraţi să voteze în favoarea iniţiativei.

Potrivit liderului PDL Arad, Gheorghe Seculici, consilierii partidului urmează să se consulte pentru a decide dacă este oportună susţinerea proiectului.

Sergiu Nicolaescu s-a stins din viaţă în 3 ianuarie, la vârsta de 82 de ani, la Spitalul Elias din Capitală. Trupul său a fost depus la Cercul Militar Naţional, acolo unde, vineri şi sâmbătă, au putut veni pentru un ultim omagiu rudele, colegii şi toţi cei care au dorit să-şi ia rămas bun.

Conform propriilor dorinţe exprimate încă din timpul vieţii, trupul maestrului Sergiu Nicolaescu a fost incinerat la Crematoriul Vitan-Bârzeşti din Bucureşti, cu onoruri militare, în prezenţa familiei şi a câtorva prieteni apropiaţi.

Urna cu cenuşa lui Sergiu Nicolaescu a fost ridicată de văduva acestuia miercuri, de la crematoriul Vitan Bârzeşti din Bucureşti.

Cineastul Sergiu Nicolaescu a strâns, la capătul unei cariere de peste 40 de ani, o colecţie impresionantă de peste 60 de filme în care a îmbrăcat, pe rând sau, uneori, chiar în acelaşi timp, haina de regizor, scenarist şi actor, cu o abilitate neobişnuită.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici