Video OMUL ŞI GÂNDUL: „Plecarea de aici este o cale spre fericire” - Interviu cu Felicia Siebald

Dom`le, uite fericirea! Pe bune, am descusut-o pe Felicia Siebald, arhitectă, româncă, americancă, guatemaleză. Felicia, fericire. A repetat cuvântul de atâtea ori, că m-a zăpăcit. Şi am privit-o în ochi, Felicia, cea cu atâtea identităţi, era fericită şi sinceră.

1515 afișări

Iată reţeta fericirii, made by Felicia Siebald:

1. Felicia a plecat din România. Nu-i aşa? Plecarea de aici este o cale spre fericire. S-a aşezat în San Francisco. Cum era acolo? “Frumos”. Cum este în Guatemala? “Foarte frumos!” Diferenţa o măsura în bani, dar şi-ntr-un soi de căutare a sa sprituală. Deci, a ales foarte frumosul.

2. Felicia şi Paradisul.

Şi-a construit casa cu vedere spre Atitlan “cel mai frumos lac din lume”, cum îl numea Huxley, şi vulcanii stinşi. San Pedro! Unde îi învaţă pe puşti carte. Voluntar. De drag. În Guatemala oamenii au sărit din epoca de piatră, din cultivatori de cafea, porumb direct în lumea IT. Şi-a găsit locul.

3. Guatemala. Droguri? Da. Prostituţie? Da.

Este o lume simplă, poţi mânca porumb prăjit o viaţă şi bea cafea fără oprire. Dar, nu aceste chestii simple au atras-o. Ci, experienţa spirituală. Aici este maya. Cea mai avansată civilizaţie cândva. Matematica o ştiau pur şi simplu numărând zilele cu ploaie şi fără, pentru rod. Aici şi acum avem un calendar propriu, un timp pe care doar mayaşii îl ştiu, îl respectă. De Paşte, Felicia Siebald s-a întâmplat printre mayaşi. Mulţi, rămaşi între religii. Catolici cu iz maya. Bătrânii urcă în munte spre a cere voie de la Nevăzut spre a începe Paştele. În munte stau înţelepţii şi aşteaptă gesturile fundamentale ale serbării ce urmează. Un ritual ca acesta, te pune pe gânduri.

4. Într-o lume a primăverii eterne, acolo unde se trăieşte după horoscop şi calendarul facerii cafelei, Felicia merge pe cardamom. Guatemala este una dintre cele mai mari producătoare, dar numai străinii îl folosesc în mâncăruri. Da, cardamom într-o ţară a dictaturilor successive, înlocuite astăzi cu un comediant preşedinte Morante.

5. Uite, lecţia cardamomului amestecat cu gust de comediant.

Cât de derutant este cardamomul pentru cei cu jungla virgină la picioare, aşa de mare zăpăceala este între guatemalezi şi trecutul lor.
Felicia, Felix, Fericire mi-a spus cum un vecin de-al ei, cine ştie cât de vechi în ani, nu ştie nici astăzi de-a fost bătut de partizani sau de către militarii regimului. Pur şi simplu, confuzia este atît de mare, încât nu ştiai cine şi ce eşti. Om, cârpă, mort, viu, duşman, prieten. Confuzia este atât de mare, încât astăzi este în fruntea ţării, am spus-o, un comediant.

6. Felicia este o poezie. Despre cele rele nu spune nimic, n-are ochi pentru ele.

Iată poezia, care trece peste durere, confuzie. Doar e fericire, multă fericire, nu? Este. Chichicastenango. Piaţa cu de toate. Maimuţe, măşti, mirodenii, cafea, porumb, junglă, quetzal. Tucani? Rari.

Rămâneţi în Guatemala cu Felicia, iată blogul ei: https://feliciasinsights.wordpress.com/category/romanian/

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici