Oprescu: Lucrările la Casa Cesianu şi Muzeul Minovici, finalizate în acest an. Cum vor arăta Arcul de Triumf şi Casa Cesianu după restaurare - FOTO

Primarul Sorin Oprescu a declarat, marţi, că municipalitatea vrea ca în acest an să fie finalizate lucrările la două dintre obiectivele începute din fonduri europene, Casa Cesianu şi Muzeul Minovici, iar în 2015 cele la Arcul de Triumf şi Observatorul Astronomic, unde lucrările nu au început.

968 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Lucrările la Casa Cesianu şi Muzeul Minovici, finalizate în acest an. Cum vor arăta Arcul de Triumf şi Casa Cesianu după restaurare - FOTO

Muzeul Minovici (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

"Sunt cele trei monumente vizitate, al patrulea este Observatorul Astronomic, în cazul căruia reuşim să semnăm contractul azi sau mâine (marţi sau miercuri, n.r.). Lucrările sunt în termen. Vrem ca două dintre obiective să fie gata anul acesta, Casa Cesianu şi Nicolae Minovici, două anul viitor, pentru că acum începem şi Observatorul, care va fi gata împreună cu Arcul de Triumf. Ulterior, mai avem în vedere alte patru obiective, respectiv Hanul Solacolu, care a juns o ruină şi câteva case memoriale. Am vrea să intervenim un pic şi la Muzeul Victor Babeş şi la Mărţişor. Deocamdată Mărţişorul trebuie să îl protejăm de construcţiile cu 14 etaje care se vor ridicate în zonă", a spus primarul Capitalei, care a vizitat cele trei şantiere.

La Arcul de Triumf, Sorin Oprescu a arătat că metoda de consolidare a fundaţiei este aceeaşi folosită la reconsolidarea vechiului sediu al municipalităţii din bulevardul Regina Elisabeta, care presupune introducerea izolatorilor antiseismici, monumentul devenind astfel rezistent la un cutremur de nouă grade pe scara Richter

"Se desfăşoară lucrările fundamentale care izolează baza antiseismic, în acelaşi timp au început şi lucrările de verificare ale faţadei. După aceea, urmează curăţarea monumentului, astfel încât să nu fie distrusă piatra. La anul, de 1 decembrie, o să se defileze în linişte, anul acest, nu cred, pentru că după câte vedem se lucrează", a mai spus Sorin Oprescu.

Primarul Capitalei a precizat că lucrările, care au fost începute în luna ianuarie, sunt finalizate 25 la sută, prioritară fiind consolidarea monumentului. Oprescu a adăugat că municipalitatea vrea realizarea unui pasaj pietonal care să faciliteze accesul pietonilor la monument.

"Încercăm să gândim un pasaj tocmai pentru a uşura accesul în Arcul de Triumf. Este totuşi o intersecţie periculoasă şi nu vreau să-i zăpăcim nici pe şoferi şi nici pe cetăţeni. Nu sunt decât 40-50 de metri şi se va putea ajunge direct în interiorul monumentului, şi va putea fi vizitat în condiţii de siguranţă rutieră", a mai spus edilul şef al Capitalei, care a precizat că se doreşte finalizarea simultană atât a lucrărilor de restaurare a monumentului, cât şi a celor prin care va fi realizat pasajul.

Consolidarea şi restaurarea monumentului Arcul de Triumf este făcută cu fonduri obţinute prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013 şi are o valoare de 30.461.626, 92 de lei, din care 19.534.718,59 de lei sunt fonduri nerambursabile. Din bugetul de stat au fost alocaţi alţi 8.475.402,65 de lei, iar 2.451.505,69 de lei reprezintă cofinanţarea Primăriei Capitalei.

Lucrările de restaurare, consolidare şi conservare sunt efectuate de un consorţiu format din Romconstruct şi UTI, proiectul având termen de finalizare în martie 2015.

După Arcul de Triumf, primarul a mers la Muzeului Nicolae Minovici, unde se fac lucrări de consolidare, reablitare şi restaurare, dar şi de amenajare a curţii muzeului.

"Este vorba despre un monument care are peste 109 ani, fiind un monument de arhitectură unic în Romania şi care face parte din Patrimoniul Cultural Naţional. Intervenţia propune consolidarea întregii clădiri, dar şi restaurarea tuturor elementelor, atât arhitecturale cât şi decorative, şi care sunt foarte multe. Este o bijuterie arhitecturală a Bucureştiului, care a adăpostit şi va adăposti şi o splendidă colecţie de artă populară adunată de medici şi de un medic (Nicolae Minovici - n.r) care pentru scurt timp a fost şi primar", a spus primarul general.

Oprescu a precizat că va fi reabilitat atelierul de restaurare a obiectelor de patrimoniu ale muzeului şi va fi consolidată construcţia situată la limita de vest a proprietăţii, aflată în stare de ruină şi care a fost realizată în aceeaşi perioadă cu clădirea muzeului, precum şi banca aflată în faţa proprietăţii.

La Casa Cesianu, primarul a spus că lucrările sunt finalizate aproximativ 50 la sută. Oprescu a precizat că, în lunile februarie, martie şi aprilie, au fost efectuate lucrările de consolidare de la Corpul A, în luna mai fiind începută execuţia şi montarea schelei pe toată suprafaţa imobilului (Corp A şi Corp B) pentru efectuarea reexpertizării componentelor artistice de piatră, care trebuie restaurate.

"Este nouă structura din pod, prin care vom crea spaţii noi, faţadele vor fi restaurate, la fel şi subsolul şi de fapt toată clădirea care de abia stătea, oamenii care lucrau aici nefiind în siguranţă. În subsol va fi amenajată o expoziţie dedicată familiei mediului urban şi un depozit vizitabil. În august se va ieşi din clădire şi se va amenaja curtea. Apoi va fi refăcut şi lapidariul aflat în curte", precizat Sorin Oprescu.

Valoarea proiectului este de 8.585.807,37 de lei, din care finanţarea nerambursabilă asigurată prin Programul Operaţioal Regional 2007-2013 este de 5.147.126,18 de lei, finanţarea de la bugetul de stat, de 2.230.928,09 lei, iar finanţarea municipalităţii - 1.207.753,10 lei.

Lucrările de restaurare sunt efectuate de firma Aedificia Carpaţi, termenul de finalizare fiind luna iulie a acestui an.

Casa Cesianu, situată pe Calea Victoriei, la intersecţia cu strada Sevastopol, este un exemplar de casă boierească de la începutul secolului al XIX-lea, singurul care şi-a păstrat toate componentele în varianta originală. Este clasată ca monument istoric de categoria B.

Casa Cesianu depozitează provizoriu 10 din colecţiile aflate în patrimoniul municipiului Bucureşti, ce includ artă plastică şi decorativă.

(Serviciul FOTO al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini.)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici