Oraşul suedez Umea, desemnat capitală culturală europeană a anului 2014

Umea, un mic oraş universitar din nordul îndepărtat al Suediei, a fost desemnat capitală culturală europeană a anului 2014, devenind astfel cel mai nordic oraş european care câştigă acest titlu.

109 afișări
Imaginea articolului Oraşul suedez Umea, desemnat capitală culturală europeană a anului 2014

Oraşul suedez Umea, desemnat capitală culturală europeană a anului 2014 (Imagine: instituteforecomunicipalities.org)

Reprezentanţii Consiliului Suedez pentru Artă au declarat, marţi, pe pagina oficială a acestei organizaţii că juriul a făcut această alegere dintre cele 75.000 de oraşe propuse, pe baza unui dosar impresionant depus de micuţul oraş suedez, care promovează cultura locuitorilor sami (laponi) din regiune.

Oraşul Umea va împărţi titlul de capitală culturală europeană a anului 2014 cu un oraş din Letonia, care urmează să fie desemnat săptămâna viitoare.

După Vilnius (Lituania) şi Linz (Austria) din acest an, următoarele capitale culturale europene vor fi Essen (Germania), Pecs (Ungaria) şi Istanbul (Turcia), în 2010, fiind urmate de Turku (Finlanda) şi Tallin (Estonia), în 2011.

Oraşele Guimaraes (Portugalia) şi Maribor (Slovenia) vor fi capitale culturale europene, în 2012, iar Marsilia (Franţa) şi Kosice (Slovacia) vor beneficia de acelaşi statut, în 2013.

În 2007, statutul de capitală culturală europeană a fost împărţit de Sibiu şi Luxemburg.

Programul "Capitală culturală europeană" a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii.

Până în prezent, peste 30 de oraşe au deţinut acest titlu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici