Orlando "Cachaito" Lopez, de la Buena Vista Social Club, a decedat

Contrabasistul Orlando "Cachaito" Lopez, membru al celebrei formaţii Buena Vista Social Club, a decedat luni, la Havana, la vârsta de 76 de ani.

27 afișări
Imaginea articolului Orlando "Cachaito" Lopez, de la Buena Vista Social Club, a decedat

Orlando "Cachaito" Lopez, de la Buena Vista Social Club, a decedat (Imagine: Andrei Pungovschi - Mediafax Foto)

Nepot al legendarului compozitor Israel "Cachao" Lopez, muzicianul a decedat într-un spital din Havana, în urma unei operaţii chirurgicale la care a fost supus din cauza unui cancer la prostată.

Pasiunea pentru swing nu l-a împiedicat pe acest muzician, de formaţie clasică, să cânte în Orchestra simfonică naţională şi în numeroase alte orchestre, dar şi în cluburi de jazz din Cuba, înainte de a se integra în Buena Vista Social Club, alături de care a susţinut concerte şi în România.

"Este o pierdere ireparabilă pentru muzica cubaneză, era ultimul reprezentant al unei adevărate dinastii de basişti", a declarat unul dintre membrii grupului, Amado Valdes.

Decesul constituie o lovitură grea pentru muzica cubaneză şi mai ales pentru formaţia Buena Vista Social Club, care a pierdut deja patru membri de marcă în ultimii şase ani.

Formaţia, care a reunit interpreţii epocii de aur a muzicii populare cubaneze, a trebuit să se confrunte cu dispariţia soliştilor săi, Pio Leyva, în martie 2006, şi Ibrahim Ferrer, în august 2005.

În 2003, cubanezii au deplâns, de asemenea, moartea compozitorului Compay Segundo, în iulie, şi pe cea a pianistului Ruben Gonzalez, în decembrie.

Creat în 1996, Buena Vista Social Club, al cărui repertoriu datează de dinaintea regimului lui Castro, a dobândit celebritate la nivel mondial datorită difuzării, în 1997, a unui film documentar care poartă titlul trupei, regizat de germanul Wim Wenders.

Membrii trupei, toţi veterani ai muzicii cubaneze, au cântat pe mari scene ale lumii, printre care se numără şi Carnegie Hall din New York. De asemenea, aceştia au concertat în mai multe rânduri în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici