Paleologu: Ar fi "aberant" ca actorii pensionari să nu mai joace, ei pot rămâne colaboratori

Ministrul Culturii a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că nu consideră că Ordonanţa de urgenţă nr. 230/2008, care interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul public, îi va scoate pe actorii pensionari din circuitul spectacolelor, aceştia putând rămâne colaboratori ai teatrelor de stat.

82 afișări
Imaginea articolului Paleologu: Ar fi "aberant" ca actorii pensionari să nu mai joace, ei pot rămâne colaboratori

Paleologu: Ar fi "aberant" ca actorii pensionari să nu mai joace, ei pot rămâne colaboratori (Imagine: Mediafax Foto)

"În textul Ordonanţei (OUG nr. 230/2008, adoptată de Executiv în şedinţa din 30 decembrie, n.r.) este vorba despre funcţii remunerate în cadrul instituţiilor publice centrale şi locale. Un actor precum Victor Rebengiuc, care este pensionar, dar are un contract cu Teatrul Bulandra, nu are o funcţie în teatrul respectiv, este un contract pe drept de autor. În interpretarea mea, nu intră sub incidenţa ordonanţei de urgenţă respective", a declarat Theodor Paleologu, ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional.

Ordonanţa de urgenţă nr. 230/2008, potrivit căreia pensionarii care lucrează în sistemul de stat trebuie să aleagă între pensie şi salariu, a fost contestată de mai mulţi actori, precum Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Ion Caramitru, Mircea Albulescu, Ileana Stana Ionescu, Alexandru Arşinel şi Matei Alexandru.

Aceştia consideră că şi-au câştigat dreptul la pensie, după anii de muncă, şi, din moment ce lucrează în continuare, au dreptul şi la un salariu pentru munca pe care o depun.

Theodor Paleologu a precizat că a vorbit deja cu Ion Caramitru şi Victor Rebengiuc şi că urmează să mai discute cu alţi actori, pentru a vedea exact care este situaţia fiecăruia dintre ei.

"Aceşti oameni sunt nişte monştri sacri ai teatrului românesc, lumea merge la teatru ca să îi vadă pe ei, deci ar fi absolut aberant ca aceşti oameni să fie scoşi din circuitul spectacolelor, aşa ceva e de neimaginat, lucrul acesta, vă asigur, nu se va întâmpla", a declarat Paleologu.

"Există posibilitatea de a îi avea în continuare, cum ne dorim cu toţii, pe scenele teatrelor noastre, prin aceste convenţii şi aceste contracte (pe drepturi de autor, n.r.) care nu intră, în interpretarea noastră, a juriştilor din Ministerul Culturii, sub incidenţa acestei ordonanţe de urgenţă", a mai spus ministrul Culturii.

Theodor Paleologu s-a referit şi la situaţia directorilor de instituţii de spectacole, angajaţi pe baza unor contracte de management, care, de asemenea nu intră sub incidenţa OUG nr. 230/2008.

Citeşte şi:

Actorii contestă noua ordonanţă privind pensiile

Boc acceptă propunerea lui Bazac în cazul medicilor pensionari

Andronescu: Creşterile salariale ale cadrelor didactice vor fi cuprinse în proiectul de buget

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici