- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (07.04.2014, 18:09)
- Departamentul Life
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Papaiani, nemulţumit de CREDIDAM şi ORDA: Noi suntem ca nişte prostituate cărora li se iau banii
Mai mulţi artişti, între care Mircea Albulescu, Florin Zamfirescu, Sebastian Papaiani şi Manuela Hărăbor, au declarat, luni, că sunt nemulţumiţi de modul în care le sunt repartizaţi banii cuveniţi din drepturile de autor, solicitând parlamentarilor anchetarea CREDIDAM şi ORDA.
Urmărește
858 afișări
Papaiani, nemulţumit de CREDIDAM şi ORDA: Noi suntem ca nişte prostituate cărora li se iau banii (Imagine: Mihai Dăscălescu/Mediafax Foto)
Mircea Albulescu, Florin Zamfirescu, Sebastian Papaiani, Manuela Hărăbor, Dida Drăgan, Adrian Daminescu şi Luiza Ciolac s-au numărat printre persoanele care au participat la o conferinţă de presă organizată luni, la Parlament, de grupul parlamentar PPDD.
Conferinţa a avut loc în contextul în care deputatul PPDD Liliana Mincă a iniţiat un proiect de lege privind statutul artistului, iar deputatul PPDD Ştefan-Petru Dalca a iniţiat un proiect de lege privind instituirea titlurilor naţionale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România intră în Schengen. Klaus Iohannis anunță aderarea României: „Calea noastră este europeană”
-
Comisia Europeană: Un spaţiu Schengen robust întăreşte unitatea UE şi face UE mai puternică în lume
-
Zelenski: Invitaţia NATO ar trebui să cuprindă întreg teritoriul Ucrainei
-
Guvernul anunţă un set de soluţii pentru încurajarea performanţei şcolare. Ce stimulente financiare vor fi acordate
Reacţia celor şapte artişti a venit după ce alţi doi actori - Vladimir Găitan şi Florina Cercel - au declarat, pe 21 martie, pentru MEDIAFAX că sunt nemulţumiţi de modul în care sunt colectaţi şi repartizaţi banii cuveniţi din drepturile de autor ale artiştilor interpreţi sau executanţi de către organismul de gestiune colectivă CREDIDAM (Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi) şi au solicitat modificarea Legii nr. 8/ 1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe.
Astfel, în conferinţa de presă, Florin Zamfirescu a spus că artiştii îşi cer drepturile, întrucât nu au altă sursă de venit.
"În ciuda tuturor care se supără că artiştii se luptă pentru drepturile lor, noi suntem profesionişti şi trăim din meseria noastră. Trebuie să fim plătiţi pentru ea. Noi nu avem altă sursă de venit. Noi luptăm acum pentru obţinerea unor drepturi pe care noi socotim că le avem, dar care ni se iau", a spus Florin Zamfirescu.
Zamfirescu a precizat că mai mulţi artişti, între care se numără şi el, s-au desprins de CREDIDAM şi au înfiinţat, în 2012, Uniunea Naţională a Artiştilor din România (UNART), organism de gestiune colectivă a drepturilor conexe a drepturilor de autor.
"Ştiam că aveam nişte bani de primit şi ştiam că nu-i primim. Acest CREDIDAM făcea în aşa fel încât banii se topeau nu se ştie unde (...) Părerea noastră este că acesta este un caz penal. Am făcut UNART în speranţa că vom face în aşa fel ca artiştii, actorii vor primi drepturile lor. Nici nu sunt mari sumele", a spus Florin Zamfirescu.
Totodată, Florin Zamfirescu a precizat că, din perspectiva sa, organismul de gestiune colectivă CREDIDAM funcţionează precum jocul de tip piramidal Caritas.
El a făcut apel la parlamentari să îi sprijine pe artişti şi să sprijine iniţiativele legislative ale parlamentarilor PPDD. "Este un apel către membrii Parlamentului din partea artiştilor. Nu vreau să cred că asemenea problemă poate crea conflicte între vrem şi nu vrem", a spus Zamfirescu.
La rândul său, actorul Mircea Albulescu a spus că îşi doreşte "o bătrâneţe respectabilă" pentru artişti. "Noi luptăm acum pentru drepturile noastre", a spus Mircea Albulescu, precizând că oricum situaţia artiştilor este foarte dificilă, având în vedere că, pentru a putea juca, sunt obligaţi să îşi cesioneze drepturile de autor pe perioade de 50 de ani. "Apare în plus şi acest drept de difuzare (drepturile din difuzare a operelor artistice sunt colectate de organismele de gestiune colectivă, n.r.). Ni se ia şi acesta", a spus Albulescu.
El a mai spus că, dacă nu îi este permis UNART să colecteze banii din drepturile de autor, atunci ar trebui găsită o modalitate prin care artiştii să îşi poată colecta banii cuveniţi de la plătitorii de drepturi (televiziuni, radiouri, cablişti etc.).
Actriţa Manuela Hărăbor s-a arătat revoltată de faptul că "CREDIDAM colectează în continuare (banii din drepturile de autor, n.r.) şi pentru membri care au părăsit CREDIDAM". "Banii se colectează şi se duc în nişte buzunare nevăzute (...) Aici este o pungă per total destul de mare (...) Problema este unde se duc aceşti bani", a spus Manuela Hărăbor.
Ea a mai spus că, din punctul său de vedere, această problemă ar trebui adusă în faţa comisiilor de specialitate din Parlament. "Ancheta trebuie deschisă cât se poate de repede", a mai spus Manuela Hărăbor.
La rândul său, Sebastian Papaiani a spus că întotdeauna artiştii au fost cei care au fost nevoiţi să îşi cedeze drepturile. "Cine a făcut legea asta a cesionării drepturilor? Cum să-mi cedez drepturile pe 50 de ani? Asta e sclavie (...) mai rămâne să construim piramidele (...) CREDIDAM este o formă administrativă mafiotă (...) CREDIDAM şi-a dat seama că noi nu ne pricepem şi că de la noi se poate fura (...) Dacă mai aşteptăm încă un an-doi, ne încalecă total CREDIDAM-ul, care nu are gând să dea bani. Şi mie,şi lui Florin Zamfirescu şi domnului Albulescu mai trebuie să ne dea bani (....) Intră mascaţii peste tot, numai la ei nu intră", a spus Papaiani.
El a mai spus că artiştii s-au gândit chiar să se lege cu lanţuri în faţa ORDA, care are obligaţia legală de a controla activitatea CREDIDAM. "Nu ne rămâne decât să ne legăm fictiv cu lanţuri şi să ne culcăm în faţă la ORDA (Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, n.r.)...", a spus Sebastian Papaiani.
Papaiani a precizat că artiştii au ajuns ca nişte prostituate. "Nu suntem bine-veniţi acolo (la CREDIDAM, n.r.). Noi suntem nişte prostituate - a zis cineva asemenea lucru - cărora li se iau banii. Noi aşteptăm să ne dea banii şi nu facem nimic. Ca milogii. Nu stau în banii ăia. Am spus cât de puţini bani luăm. Nu suntem muritori de foame, ne-am născut pe lumea asta în pielea goală, iar tot ce e pe noi e din câştig (...) Nu din banii ăia trăiesc eu, dar de ce să mă fure?", a mai spus el.
"Dacă există lege în România, aşteptăm să-i vedem pe ei în lanţuri", a spus, la rândul său, Manuela Hărăbor.
Pe de altă parte, Luiza Ciolac a spus că această primă ieşire publică a artiştilor este începutul "unei mineriade de catifea". "În nomenclatorul de funcţii aceşti oameni, artiştii, nu există. Ei sunt prestatori de servicii", a spus Luiza Ciolac.
"Femeile de serviciu, artiştii circari sunt trecuţi (în nomenclatorul de meserii, n.r.), noi nu. Suntem singura ţară în care artistul este de doi bani. Suntem singura ţară în care artistul nu există ca statut. Noi nu avem nimic cu CREDIDAM, cu ORDA, ci cu conducerile lor", a spus Adrian Daminescu.
Mai mulţi dintre artiştii prezenţi la conferinţa de presă, dar şi deputatul PPDD Liliana Mincă au vorbit despre faptul că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) ar fi descoperit nereguli la CREDIDAM. "Este vorba despre 1,6 milioane de euro evaziune fiscală", a spus Liliana Mincă.
Ea a precizat că va cere constituirea unei comisii de anchetă privind ORDA şi CREDIDAM. Ea a mai spus că va face o interpelare în Parlament, adresată ministrul Culturii, Kelemen Hunor, şi premierului Victor Ponta.
Mincă a mai spus că proiectul de lege privind statutul artistului va clarifica statutul artistului, precizând că va face demersuri şi pentru înscrierea în nomenclatorul de ocupaţii a profesiei de artist. Acest proiect de lege va include şi referiri la ORDA şi la organismele de gestiune colectivă.
De asemenea, Mincă a spus că, în prezent, există la Guvern un proiect prin care Oficiul Român pentru Drepturile de Autor ar urma să fuzioneze cu Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM).
Contactaţi pe 21 martie de MEDIAFAX, după ce actorii Vladimir Găitan şi Florina Cercel s-au declarat nemulţumiţi de modul în care sunt colectaţi şi repartizaţi banii cuveniţi din drepturile de autor, reprezentaţii CREDIDAM au respins acuzaţiile aduse de artişti.
Potrivit reprezentanţilor CREDIDAM, organismul colectează sume de bani reprezentând drepturile artiştilor interpreţi începând cu anul 2000, pe baza deciziilor directorului general ORDA emise conform legii.
"Sumele colectate sunt repartizate conform utilizării reale rezultate din play-listele trimise de utilizatori pe baza repertoriul declarat periodic de artiştii interpreţi, conform regulilor statutare", spuneau reprezentanţii CREDIDAM.
Citește pe alephnews.ro: Comisia Europeană felicită aderarea Bulgariei și României în spațiul Schengen: „Este o zi de bucurie pentru întreaga noastră Uniune”
Citește pe www.zf.ro: De ce trebuie să vindem motorina la preţuri internaţionale şi nu la 1 leu pe litru?
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Gigant mondial cu afaceri de miliarde în toată lumea este anchetat în România de Consiliul Concurenţei. De ce este suspectată compania
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali a început să plângă în biserică. Imagini copleșitoare cu milionarul în momentul în care s-a prăbușit emoțional în fața icoanelor
PROSPORT.RO
Cum arată Laura Andreșan și ce a ajuns să facă pentru bani acum, la 15 ani după ce s-a retras din showbiz
CANCAN.RO
Ireal din ce este făcut laptele vegetal din comerț, de fapt. Dragoș Pătraru: „E mai dăunător decât o găleată cu mititei”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:06
Localnicii din Satul lui Moş Crăciun cer reguli mai stricte pentru controla masele de turişti
-
astăzi, 12:44
NEWS ALERT Este oficial! România intră complet în Schengen. Controalele la graniţele terestre, eliminate de la 1 ianuarie 2025 / Reacţiile politicienilor şi mesajul de la Comisia Europeană